چرا رهبری طالبان فرماندهان این گروه را به کنار گذاشتن چند همسری ترغیب کرده است؟
رهبر طالبان در افغانستان با صدور فرمانی اعضای ارشد و فرماندهان این گروه را ترغیب به کنار گذاشتن همسران متعدد کرده است. به گفته رهبران طالبان این کار “ملامتی دشمنان آنها” را نیز به دنبال داشته است.
دین به مردان مسلمان اجازه میدهد که در یک زمان تا چهار همسر داشته باشند و تعدد زوجات در افغانستان، پاکستان و برخی کشورها با جمعیت عمدتا مسلمان قانونی است.
اما منابع طالبان به بیبیسی گفتند چند همسری ایجاد تقاضای فزاینده فرماندهان برای پول پرداخت “بهای عروس” (شیربها) است -روشی که در بسیاری از قبایل پشتون در افغانستان و پاکستان اجرا میشود و براساس پولی که به خانواده دختر داده میشود با ازدواج دختر موافقت میکنند.
این فرمان در حالی صادر شده که طالبان و افغانستان در یک لحظه حساس سیاسی هستند، زیرا این گروه ملیشیا، در حال گفتگو با دولت در مورد آینده این کشور است. منابع گفتند که رهبری طالبان نگران اتهامهای فساد علیه اعضای خود است که در تلاش جمع کردن بودجه مصارف خانوادههای بزرگ یا چند خانوار اند.
بیشتر رهبران ارشد طالبان بیش از یک همسر دارند، اما این فرمان تازه شامل کسانی که قبلا چندین ازدواج کرده اند، نمیشود.
فرمان چه میگوید؟
این فرمان در دو صفحه که به نام ملا هبت الله، رهبر طالبان افغانستان صادر شده، ازدواج دوم، سوم یا چهارم را منع نمیکند، اما هشدار میدهد که مبالغ هنگفت که خرج مراسم ازدواج میشود، ممکن است سبب درازشدن زبان دشمنان طالبان شود.
در فرمان آمده که “اگر همه رهبری و فرماندهان از تعدد زوجات خودداری کنند، دیگر نیازی به اقدام به فساد و کارهای غیرقانونی ندارند.”
در این فرمان موارد استثنا نیز پیش بینی شده است، چندهمسری را برای مردانی که فرزندی ندارند یا از ازدواج قبلی فرزند پسر ندارند، با زن بیوه ازدواج میکنند یا برخوردار از مکنت و دارایی خانوادگی برای تامین هزینههای چند زن خود هستند.
در این حکم آمده که در چنین شرایطی، مردی که میخواهد زن دیگری بگیرد، باید قبل از ترتیبات ازدواج دیگر، از آمر مستقیم خود اجازه بگیرد.
منابع طالبان به بیبیسی گفتند که این نامه در ردههای مختلف جنبش در افغانستان و پاکستان توزیع شده است.
چندهمسری چقدر رواج دارد؟
چند همسری از گذشتهها در جوامع پشتون افغانستان و پاکستان رواج یافته است، جایی که زنان به طور سنتی در مورد اینکه با چه کسی یا چه زمانی ازدواج میکنند، اجازه حرفی ندارند.
نداشتن فرزند از ازدواجی -بهویژه فرزند پسر- اغلب به عنوان دلیل گرفتن زنان بعدی در جوامع روستایی و مردسالار پشتون گفته میشود. موضوع دیگر، تنش خانوادگی است که معمولا زن مقصر آن پنداشته میشود.
یک زن بیوه اغلب باید با برادر شوهر متوفی خود ازدواج کند -اقدامی که محافظت از ناموس بیوه و خانواده دانسته میشود، حتی اگر برادر قبلا ازدواج کرده باشد. و برای کسانی که ثروت و مکنت بیشتری دارند، چندهمسری میتواند به عنوان یک نماد در پایگاه اجتماعی فرد شناخته شود.
چنین ازدواجهایی با عرف “والوار” -یا قیمت عروس- که خانواده عروس در ازای رضایت دادن به شوهر دادن دخترشان دریافت میکنند، امکان پذیر است.
ریتا انوری، فعال افغان در استرالیا میگوید فشارهای اقتصادی و تغییر نگرشهای اجتماعی در دهههای اخیر موجب کاهش چند همسری شده است، اما “شهوت مرد” آن را در جهان مدرن نیز زنده نگه داشته است.
خانم انوری گفت که اسلام به مردان اجازه داده تا “تحت شرایط خاص ” چند همسر بگیرند، “وقتی که همسر قبلی بیمار است یا نمیتواند بچهدار شود، شرایط متوازن خاصی وجود دارد”.
او افزود: “متاسفانه مردان امروزی با قدرت در پی هوس خود همه اینها را فراموش کرده اند” و آنها را متهم کرد که با استناد به “بهانههای کوچک” همسران جدید میگیرند.
او میگوید: “داشتن چند همسر وقتی که نتوانید از نظر مالی، جسمی و روحی به یک اندازه به آنها برسید،، کاملا اشتباه است.”
بیشتر رهبران ارشد طالبان چندین زن گرفته اند. بنیانگذار این جنبش، ملامحمد عمر و جانشین وی، ملا اختر منصور، هر دو سه زن داشتند. ملا هبت الله، رهبر فعلی طالبان دو زن دارد.
ارشدترین مقام مذاکره کننده طالبان در دوحه، ملا عبدالغنی برادر سه همسر دارد – گفته میشود که هنگامی که او در پاکستان در زندان بود با زن آخری ازدواج کرد.
تقریبا همه رهبران این جنبش مستقر در دوحه چندین همسر دارند، از جمله کسانی که به تازگی از زندان آمریکایی گوانتانامو آزاد شده اند. بعضی از آنها بعد از آزادی، همسران اضافی گرفته اند، بیشتر در ازای پرداخت مبالغ هنگفت پول به خویشان تازه.
هنگامی که بیبیسی با منابع طالبان تماس گرفت که بپرسد کدام یکی از رهبران طالبان چند همسر دارند، یک منبع به سادگی پاسخ داد: “کی ندارد؟”
چرا حالا تلاش برای کنترل چند همسری؟
سالهاست که مقامهای دولت افغانستان رهبران طالبان را ملامت کرده اند که اغلب سبک زندگی مجللی را دنبال میکنند، در حالی که افراد پیاده طالبان دستشان به دهانشان نمیرسد.
سال گذشته، اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در یک پنل در مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در داووس سوئیس گفت “گزارشهای خوب این است که افراد پایینرتبه طالبان بیزار از جنگ اند، در حالی که (رهبران طالبان) زن چهارم و پنجم گرفته اند و از زندگی لذت میبرند.”
گزارشهای هم حاکی از آن است که فرماندهان طالبان در افغانستان به زور با زنانی ازدواج کردهاند- پخش منفی رسانهای غیرضروری برای این گروه در یک زمان حساس سیاسی که مشغول مذاکرات با دولت شده است.
از طرف دیگر، گفته میشود که فشار مالی بهای عروس، رهبران طالبان را نگران کرده است. در گزارشها آمده که فرماندهان و جنگجویان طالبان قیمتهای مختلف از ۲ تا ۸ میلیون افغانی (۲۶۰۰۰ دلار تا بیش از ۱۰۰،۰۰۰ دلار) پرداخت کرده اند، که از بودجه این گروه پرداخت شده یا از طریق راههای مشکوک جمع شده است.