پنج حقیقت در خصوص تروریزم و بازی های المپیک
برزیل، اما برعکس این کشورها، سابقه بسیار کمی از حملات تروریستی دارد. این در حالیست که بازی های امسال المپیک، در حالی برگزار می شود که در تمام نقاط دنیا نگرانی هایی در خصوص تروریزم وجود دارد. از سویی دیگر، سابقه کم برزیل در داشتن حوادث تروریستی، و خوشحالی مقامات امنیتی این کشور از این موضوع، شاید فرصتی را برای تروریستان فراهم کند تا طرح حملات گسترده ای را بریزند.
و اما، آیا واقعا ارتباطی میان تروریزم و بازی های المپیک وجود دارد؟ در زیر به پنج حقیقت در این خصوص اشاره می شود که به شما کمک می کند تا بتوانید درک واضح تری از این موضوع پیدا کنید.
- طی بازهای المپیک پیشین، افزایش و یا کاهش دوامدار در وقوع حملات تروریستی وجود نداشته است.
محققان در خصوص وجود ارتباط میان بازی های المپیک و وقوع رویدادهای تروریستی در بازی های المپیک دو فرضیه متقابل دارند. اول اینکه، از آنجایی که بازی های المپیک، رویدادی بسیار کلان در سطح جهانی است، این می تواند توجه تروریستان را جلب کند تا حملات تروریستی کلانی را طرح ریزی و اجرا کنند. و دوم اینکه، از سویی دیگر، با نزدیک شدن به شروع بازی ها، کشور میزبان تمامی اقدامات امنیتی لازم را در نظر می گیرد تا ضریب وقوع یک حمله تروریستی را کاهش دهد.
اما به طور کل، هنوز مشخص نیست که کدام فرضیه درست است و کدام طرف بهتر عمل کرده است.
به گزارش واشنگتن پست، “کنسرسیوم ملی مطالعه بر روی تروریزم و پاسخ به تروریسم” در دانشگاه مریلند آمریکا، مطالعه ای بر روی رویدادهای تروریستی طی بازی های المپیک و شش ماه پیش از آغاز این بازی ها از سال 1972 تاکنون کرده است، و همچنین این اطلاعات را با یک سال قبل از آن در کشورهای میزبان المپیک مقایسه کرده است.
این مطالعه، هیچ ارتباطی مبنی بر اینکه بازی های المپیک شانس وقوع یک رویداد تروریستی را در کشور میزبان بازی های المپیک افزایش و یا کاهش می دهد پیدا نکرده است. اما به باور بعضی از محققان این کنسرسیوم، رویدادهایی مانند حادثه 11 سپتامبر، شاید سبب شده تا شاخصه های گراف منحرف شده و ارتباط مستقیمی پیدا نکرد. (حادثه 11 سپتامبر در سال 2001 و یک سال قبل از شروع بازی های المپیک در سالت لیک روی داد.)
- از سال 1970 تاکنون، 3 رویداد تروریستی مرگبار وجود داشته است
براساس گزارش این کنسرسیوم که حادثه گروگان گیری مانشن/مونیخ آلمان را جزو رویدادهای تروریستی در نظر گرفته است؛ طی بازی های المپیک در سال 1972 که در شهر مانشن آلمان برگزار شد، اعضای وابسته به سازمان سپتامبر سیاه (سازمانی فلسطینی که خود را از طرفداران “گروه فتح” فلسطین اعلام می کردند) به خوابگاه دهکده المپیک حمله کردند و 11 تن از ورزشکاران تیم اسرائیل را به گروگان گرفتند. این گروگان گیری پس از چندی با کشته شدن هر 11 نفر گروگان اسرائیلی، یک پولیس آلمان و 5 تن از مهاجمان به پایان رسید.
از آن زمان تاکنون، تنها دو رویداد تروریستی دیگر طی بازی های المپیک به وقوع پیوسته است. در سال 1996، یک بمب لوله ای در جریان بازی های المپیک در آتالانتا منفجر شد. در این رویداد یک تن کشته شده و بیش از 100 تن دیگر نیز زخمی شدند. (یک خبرنگار ترکیه هم به دلیل سکته قلبی جانش را از دست داد.) بمب گذار پس از چندی “اریک رودولف” شهروند آمریکا که در بمب گذاری های دیگری در کلینیک های سقط جنین و کلوپ همجنس گرایان دست داشت معرفی گردید. (به گفته خود او، انگیزه وی از بمب گذاری در المپیک سیاسی بوده است.)
در سال 2008 و طی بازی های المپیک در بیجینگ / پکن چین، یک مرد با چاقو به یک تاجر آمریکایی و همسرش حمله کرد که در نتیجه این تاجر آمریکایی کشته شد و همسر این تاجر نیز زخمی شد. گرچه این رویداد نیز توسط مطالعات این کنسرسیوم به عنوان یک رویداد تروریستی ثبت شد، اما همچنان انگیزه مهاجم مشخص نشده است. این مهاجم که تانگ یانگ مینگ نام داشت هیچ ارتباطی با گروه های تروریستی نیز نداشت. این مرد پس از حمله به این تاجر آمریکایی خود را از برج درام این شهر که مکانی تفریحی است به پایین پرت کرد و مرد. همچنین در همین سال، یک بمب نیز خارج از شهر بیجینگ منفجر شد که دو تن کشته شدند، اما هدف این بمب گذاری نیز مشخص نشد.
- از سال 1972 تاکنون، حداقل هشت شهر میزبان بازی های المپیک بدون هیچ حمله تروریستی طی این بازی ها و یا پیش از آغاز این بازی ها بوده است.
از 22 المپیکی که تاکنون مطالعه شده است، 5 شهر شاهد هیچ گونه حادثه تروریستی در جریان بازی ها و یا شش ماه قبل از آن و یا حتی در مدت مشابه آن در سال گذشته اش را نبوده است. این کشورها شامل جاپان/ژاپن 1972، کانادا 1976، شوروی سابق 1980، یوگسلاویا 1984 و استرالیا در سال 2000 می باشند.
در همین حال، اما بازی های المپیکی که در سال 1988 در کانادا، 2006 در ایتالیا و دوباره در کانادا در سال 2000 برگزار شد، گرچه هیچ حادثه تروریستی را طی بازی ها و حتی شش ماه پیش از آغاز بازی ها شاهد نبودند، اما در مدت مشابه بازی ها، این کشورها یک سال قبل از آن شاهد حملاتی تروریستی بودند.
- کارشناسان معتقدند وقوع رویداد تروریستی در برزیل نسبت به دیگر کشورهای اخیر که میزبان حملات تروریستی بوده اند بسیار ضعیف است
برزیل به طور کلی در دسته کشورهایی با خطر کم تروریستی قرار می گیرد. موسسه آمریکایی لیست جهانی تروریزم، سال گذشته برزیل را در رده 74 جهان از لحاظ خطر وقوع حملات تروریستی قرار داد. با توجه به این لیست، برزیل در رده بهتری نسبت به دیگر کشورهایی که اخیرا میزبان بازی های المپیک بوده اند قرار گرفته است. (روسیه در رتبه 23، کانادا در رتبه 28، چین در رتبه 22، ایتالیا در رتبه 54، یونان در رتبه 29، آمریکا در رتبه 35 و استرالیا در رتبه 59)
براساس اطلاعات کنسرسیوم، طی سال 2015 در کل پنج رویداد تروریستی در برزیل به وقوع پیوست که منجر به کشته شدن تنها 3 نفر شد و هیچ زخمی نداشت. براساس اطلاعات، تمامی این رویدادها، مرتبط با خشونت علیه خبرنگاران در این کشور بوده است که این خبرنگاران بر روی فساد تمرکز داشتند.
در همین حال، پولیس برزیل دو هفته مانده به شروع بازی ها، 12 تن را به ظن داشتن ارتباط تلفونی با گروه تروریستی داعش بازداشت کرده است. به گفته پولیس این کشور، این 12 نفر به طور غیرماهرانه ای تلفونی با گروه تروریستی داعش ارتباط داشتند.
لازم به ذکر است که هم اکنون نیروهای امنیتی برزیل در حالت فوق العاده طی این بازی ها قرار دارد، و تقریبا 80 هزار نیروی امنیتی به شهر ریو محل برگزاری بازی های امسال المپیک اعزام شده اند.
- مرگبارترین رویداد مرتبط با بازی های المپیک، رویداد تروریستی نبوده است.
گرچه بسیاری ها هنگام بازی های المپیک نگران وقوع رویدادهای تروریستی هستند، اما مرگبارترین رویدادی که مرتبط با بازی های المپیک است، حادثه تروریستی نبوده است و بلکه از سوی ارتش این اتفاق مرگبار به وقوع پیوسته است.
ده روز پیش از آغاز بازی های تابستانی المپیک در شهر مکسیکو سیتی در کشور مکزیک در سال 1968، فعالان و معترضان دولت وقت مکزیک در شهر تلاتیلوکو اعتراضات گسترده ای را علیه دولت راه اندازی کردند. این حرکت فعالان مدنی، نگرانی هایی را از سوی مقامات این کشور مبنی بر تخریب چهره بین المللی این کشور پیش از آغاز بازی های المپیک بدنبال داشت. سرانجام، ارتش این کشور به سوی معترضان شلیک کرد که گفته می شود 300 نفر در این روداد کشته شدند.