پلچک ها تخریب و در باغ ها ماین کار گذاشته شده است
افزایش درگیری در قندهار به باغداران این ولایت آسیبهای جدیای وارد کرده است. برخی از آنان میگویند میخواهند برای زیر و رو کردن زمین و آبیاری به باغهایشان بروند، اما جابهجایی ماینها سبب شده از ترس در خانه بمانند. برخی از این باغداران حتا به دلیل افزایش درگیریها به مناطق امنتر بیجا شدهاند. بدین ترتیب حاصل رنج چهلساله باغداران قندهاری در معرض نابودی است. آنان پیشتر به دلیل همین درگیریها نتوانسته بودند حاصلاتشان را جمع کنند و میوههایشان در روی زمین گندید. مسوولان در قندهار نیز میپذیرند که وضعیت باغداران شکننده است؛ زیرا نه حاصلات سال ۱۳۹۹ را جمع کردند، نه هم توانستند زمینهایشان را برای ۱۴۰۰ آماده کنند. براساس پیشبینیها، احتمال میرود که حاصلات زراعتی این ولایت در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد کاهش یابد. قندهار در حال حاضر ناامنترین و مرگبارترین ولایت افغانستان است که تنها در جریان دو ماه اخیر، بیش از یک هزار نفر در آن کشته شدهاند.
در گذشته با نزدیک شدن سال نو، باغداران در ولسوالیهای قندهار به هدف حاصلات بهتر، کار روی زمین را آغاز میکردند. امسال اما به دلیل درگیریها میان نیروهای امنیتی و جنگجویان طالبان، باغداران نمیتوانند در باغهایشان کار کنند و زمینها را برای گرفتن حاصل آماده سازند. برخی دیگر از باشندگان قندهار حتا به دلیل همین درگیریها، مناطقشان را ترک کردهاند و باغهایشان تخریب شده است. آنان بیشتر افرادیاند که زندگیشان به باغ و حاصلات آن وابسته است. شماری از این باغداران میگویند با رسیدن فصل بهار، نیاز است سر زمینهایشان بروند و آن را برای حاصلات آماده کنند. با این حال آنان میگویند به دلیل تخریب پلچکها و ترس از ماینهای جابهجا شده در مناطقشان، نمیتوانند گام بردارند. به گفته آنان، افراد گروه طالبان در راههای عمومی و باغها ماین جابهجا کردهاند و در کنار آن، همه راهها را نیز بستهاند.
محمدالله و شاهولی از باغداران در ولسوالی ارغنداب قندهار هستند. آنان میگویند که به دلیل گرم شدن میدانهای جنگ، مناطقشان را ترک کردهاند و اکنون در شهر قندهار زندهگی میکنند. به گفته این دو باغدار قندهاری، از یک طرف باغهایشان با خطر خشکیدن روبهرو است و از سوی دیگر، در وضعیتی که بیکارند، مدام کرایه خانه میپردازند. آنان از ترس اینکه مبادا با ماین جابهجا شده برخورد کنند، سر زمینهایشان نمیروند و باغهایشان نیز با خطر خشکیدن روبهرو است. محمدالله گفت: «خواری چندینساله ما برباد میشود، چرا که به باغهای ما آب نمیرسد. این نتیجه ۴۰ سال زحمت ما است که امسال از بین خواهد رفت. ما دیگر غریبی نداریم، تنها در باغها مصروف میباشیم. حالا از یک طرف خشکسالی و از دیگر طرف جنگ باغهای ما را با خطر از بین رفتن روبهرو کرده است. آب چاهها تهنشین شده است و از ترس ماین، امکان رفتن به باغها وجود ندارد. زمینهای ما به نرم کردن نیاز دارد، اما نمیتوانیم به آنجا برویم.»
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری قندهار نیز میگوید که جنگ سال روان در این ولایت در کنار سایر سکتورها، به بخش زراعت آسیب جدی رسانده است. به گفته مسوولان، به دلیل همین درگیریها، حاصلات زراعتی قندهار در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت. محمدهارون شریفی، سرپرست این ریاست، به روزنامه ۸صبح گفت که باغداران قندهاری در سال روان دو بار آسیب دیدند. به گفته او، یک بار درگیریها در جریان جمعآوری حاصلات شدت گرفت و باغداران نتوانستند میوههایشان را جمعآوری کنند. در کنار این، شریفی میگوید که حالا جنگ بار دیگر شدت گرفته و باغداران در زمان آماده کردن زمینها، نمیتوانند به باغهایشان بروند. او افزود: «جنگ و درگیریها در کنار دیگر زیانها، زیان بزرگی به زراعت قندهار وارد کرده است، چرا که این فصلی است که دهقان باید زمینهایش را زیر و رو کند و برای گرفتن حاصل بهتر، به آن کود کیمیاوی بدهد؛ اما آنان نمیتوانند. در سال روان باران هم کمتر بارید و در کنار دیگر حاصلات، فرآوردههای گندم نیز از ۲۰ درصد تا ۴۰ درصد کاهش مییابد.»
گفتنی است که درگیریها از چهار ماه بدینسو در ولسوالیهای ارغنداب، ژری، پنجوایی، میوند، شاهولیکوت و دند ادامه دارد. این ولسوالیها در واقع مناطقی است که بیشترین حاصلات زراعتی از آن به دست میآید. در جریان این درگیریها، پلها و پلچکها خراب شده است و جنگجویان طالبان در باغها و خانههای غیرنظامیان پناهگاه ساختهاند. پیشتر آمارها نیز نشان داده بود که قندهار مرگبارترین و ناامنترین ولایت در سطح کشور است. تنها در دو ماه اخیر بیش از یک هزار نفر در درگیریهای قندهار کشته شدهاند. این در حالی است که آمار در مجموع سال ۲۰۲۰ میلادی به حدود سه هزار نفر میرسید.
8am