سیاست

ولسوالی «ورس» بامیان را بیشتر بشناسید

ولایت بامیان یکی از ولایت های مرکزی افغانستان است. این ولایت از طرف شمال با ولایت سمنگان، ازطرف شمال غرب با ولایت سرپل، از طرف غرب با ولایت غور، از طرف جنوب غرب با ولایت دایکندی، از طرف جنوب با ولایت غزنی، از طرف جنوب شرق با ولایت میدان وردک، از طرف شرق با ولایت پروان، از طرف شما شرق با ولایت بغلان مزر مشترک دارد.

این ولایت یکی از ولایت های کوهستانی افغانستان بوده و سلسله جبال بابا در این ولایت موقعیت دارد. این ولایت دارای هفت ولسوالی به قرار ذیل است:

ولسوالی مرکز بامیان

ولسوالی شیبر

ولسوالی یکه ولنگ

ولسوالی پنجاب ولسوالی ورس

ولسوالی کهمرد

ولسوالی سیغان

موقیعیت جعرافیای:

ولسوالی ورس یکی از دور افتاده ترین والسوالی های بامیان است که در قسمت جنوب غربی این ولایت واقع شده که مرز مشترک با والایت میدان وردک ، غزنی، دایکندی، و غور دارد. ورس حد اوسط 25 کیلو متر فاصله از سطح بحر واقع شده است.بصورت عموم ولسوالی ورس را می توان به نواحی های بزرگ تقسم کرد:

نواحی شمال: پیتاب جوی بینی گاونواحی

غرب: تخت و سرابنواحی

جنوب: سفید غو ؛ قوم میرزا ؛ لیگان

نواحی شرق: سرخجوی ؛ شیو قل ؛ سلطان رباط ؛ تکاب غار و دهن ورس

نواحی مرکزی: مرکز ولسوالی ورس و ساحات اطراف آن مثل چیجین ، قوم برفی دهن ورس و آب پران.

اقلیم:

از لحاظ اقلیم ؛ آب و هوای ولسوالی ورس سر و خشک است ؛ لذا بهار همراه با باران و گاهی هم برف ، تابستان کوتاه و نسبتا گرم ، خزان سرد و خشک و زمستان طولانی همراه با برف دارد. این ولسوالی از هرطرف با کوها و سخره ها محاط شده است. موجودیت فراوان کوها و سخره ها باعث آن شده تا مردم کمتر زمین های زراعتی در دامه های تپه ها و کوتل ها بصورت قطه قطه، داشته باشد. فصل تابستان در ورس کوتا بوده و زیباترین فصل سال در ورس است. تغیر اقلیم در مناطق مختلف ورس کم بوده و باز هم مناطق چون سری سراب، سری سفید غو، قوم میرزا، قوم یاری بعضی قسمت های چجین و تخت بیشتر سرد است نیست به مناطق دره تگاب غار و سلطان رباط و لیگان. با داشتن در یاهای فراوان ، خشکسالی مردم ورس را در سالها اخیر دامن گیر بوده و مردم را بیشتر از لحاظ اقتصادی رنج میدهد.

کوه ها:

کوه میخ به رنگ خاکی مایل به سیاه در منطقه ای تخت ؛ کوه اله کوه به رنگ خاکی مایل به زرد در شمال بینی گاو و شرق پیتابجوی ؛ کوه سراب به رنگ سیا در بین سه نواحی چون سراب، قوم میرزا و سفید غو موقعیت دارد. کوه دیگری در بین منطقه ای بینی گاو و چجین موقعیت داشته که معروف بنام کوه بینی گان است. و گوهی بزرگ دیگر بنام کوه بزگرگ در منطقه ای بزرگرگ ، در بین مناطق سرخجوی ، تگاب غار و سلطان رباط واقع شده است. کوه سفید غو که دارای رنگ سیاه است در منطقه ای سفید غو واقع گردیده است.

در یاها:

در یاهای که از اولسوالی ورس سرچشمه می گیرند مقدار حجم آب شان متفاوت بوده ولی معمولا در فصل تابستان کم آب است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا