واکنشها به حمله ایران به پایگاههای نظامی امریکا در عراق
حملات موشکی ایران بر دو پایگاه نظامیان امریکایی در عراق نگرانیها از تشدید تنش در منطقه را شدت بخشیده است. هنوز از تلفات احتمالی و خسارات این حملات موشکی گزارشی در دست نیست و مشخص نیست امریکا چه واکنشی به آن نشان میدهد. برخی کشورهای جهان به این حادثه واکنش نشان داده اند.
آلمان
وزارت دفاع آلمان حملات موشکی ایران به پایگاههای نظامی امریکا در عراق را محکوم کرده و از ایران خواسته که به خشونتها پایان دهد. انه گریت کرمپ کارنباور، وزیر دفاع آلمان به تلویزیون (ای آر دی) گفته است: «دولت آلمان این حمله را به شدت محکوم می کند … اکنون نیاز است تا ایرانیان از تشدید بیشتر تنش خودداری کنند.»
اتحادیه اروپا خواستار پایان خشونت در منطقه شد
اورزولا فان دیر لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، خواستار پایان خشونتها در شرق میانه شده است. او روز چهارشنبه در یک نشست ویژه اتحادیه اروپا در مورد بحران عراق گفت که «استفاده از سلاح باید متوقف شود تا اینکه زمینه برای گفتگو فراهم گردد.»
فون دیر لاین همچنین اظهار داشت كه اتحادیه اروپا می خواهد به توافق هستهای ایران که “به شدت در معرض خطر” است، پایبند بماند.
واکنشهای جهانی
چین
پس از حمله موشکی ایران به پایگاههای نظامیان امریکایی در عراق، چین از همه طرفها خواسته که از خود خویشتنداری نشان دهند. جینگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که «هیچ کس علاقه ای به وخیم تر شدن اوضاع در خاورمیانه ندارد.»
او از هر دو طرف خواسته که اختلافاتشان را از راه گفتگو و ابزارهای صلحآمیز مبتنی بر احترام متقابل حل کنند. سخنگوی وزارت خارجه چین علاوه کرد: «حفظ صلح و ثبات در منطقه برای جهان بسیار مهم است.»
بریتانیا
دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، حمله “تلافیجویانه” ایران به سربازان امریکایی در عراق را “حمله بیرحمانه و خطرناک” خوانده و آن را محکوم کرده است. او گفته که اینگونه حملات نباید تکرار شود. او از ایران خواسته که به عوض این حملات باید به دنبال کاهش تنش در منطقه باشد. او گفته است: «از جنگ در شرق میانه فقط داعش و سایر گروههای تروریستی نفع خواهند برد.»
فرانسه
پاریس نیز این حملات را محکوم کرده و خواستار ختم خشونتهای موجود میان ایران و ایالات متحده امریکا شده است.ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در یک بیانیه گفته است: «اولویت باید بیش از هر زمان دیگری تنشزدایی باشد. چرخه خشونت باید قطع شود.»
امارات متحده عربی
امارات متحده عربی، متحد منطقه ای ایالات متحده امریکا میگوید، فروکش تنش در منطقه “عاقلانه و لازم” است. انور قرقاش، وزیر خارجه امارات متحده عربی در تویترش نوشته که «ضرور است که منطقه از تنش نگران کننده کنونی بیرون شود. فروکش تنش در منطقه عاقلانه و لازم است.» او علاوه کرده که در این زمینه باید راهحلهای سیاسی جستجو شود.
افغانستان
هرچند افغانستان تاهنوز مشخصاً در مورد حملات راکتی ایران به پایگاههای امریکایی در عراق واکنش نشان نداده، اما عصر روز گذشته محمد اشرف غنی رئیسجمهور افغانستان با مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده امریکا در مورد تنشهای بوجود آمده میان امریکا و ایران، صحبت تیلفنی کرده است. ارگ ریاست جمهور در اعلامیهای نگاشته که آنان گفته اند: «زمان آن فرارسیده است تا امریکا و ایران در راستای تشنج زدایی گام بردارند.»
این واکنشها در حالی صورت میگیرند که آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی ایران حمله نظامی این کشور بر نیروهای امریکایی در عراق را ” سیلی در برابر امریکاییها” عنوان کرد.
او در یک سخنرانی که به طور زنده از بسیاری شبکههای تلویزیونی دولتی پخش میشد، اظهار داشت «امریکاییها فقط در این منطقه جنگ و ویرانی انجام داده اند.»