چندی پیش هنگام ارسال گندم اهدایی هند به افغانستان از طریق پاکستان موانعی از سوی اسلام آباد ایجاد شد اما در نهایت پاکستان به لاری های هندی اجازه داد گندم ها را از طریق خاکش به افغانستان منتقل کند.
مشکل تراشی های پاکستان سبب عصبانیت و نگرانی هند در عدم استفاده بی دردسر از کوتاه ترین راه زمینی یعنی پاکستان در ارسال کمک های انسان دوستانه به افغانستان شد. این نگرانی هند اما یک راه حل آسان دارد: راه زمینی ایران گزینه خوبی برای دهلی نو به شمار می رود و هند باید در اسرع وقت از این راه استفاده کند. افغانستان هم اکنون در بحران به سر می برد و ارسال کمک های هند اهمیت زیادی دارد.
البته هند نیز با درنظرداشت این مهم برای اتصال به افغانستان روی یک دیدگاه منطقه ای تمرکز کرده که ایران و پنج کشور آسیای مرکزی به شمول «قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان» را در بر می گیرد. در سومین دیالوگ هند و کشورهای آسیای مرکزی که روز یک شنبه به میزبانی دهلی نو برگزار شد، وزرای خارجه هند و کشورهای آسیای میانه روی یک توافق گسترده در مورد معضل افغانستان کار کردند.
نشست روز یک شنبه درست مدت کوتاهی پس از نشست امنیت منطقه یی در دهلی نو که در آن مشاورین امنیت ملی کشورهای آسیای میانه و ایران حضور یافته بودند، برگزار شد. درست همانند نشست امنیت منطقه یی که در ماه نوامبر برگزار شد در نشست روز یک شنبه نیز وزرای خارجه کشورهای شرکت کننده بر تعهد نسبت به تشکیل یک دولت همه شمول که از تمام اقوام افغانستان به درستی نمایندگی کند، تاکید کردند و متذکر شدند مبارزه با تروریزم، قاچاق مواد مخدر، فراهم سازی کمک های انسانی فوری و احترام به حقوق اقلیت ها، زنان و کودکان در افغانستان یک اولویت مهم به شمار می رود. تمام شش کشور شرکت کننده نسبت به فعالیت و اقدام گروه های تروریستی از خاک افغانستان ابراز نگرانی نمودند.
کشورهای شرکت کننده همچنین در مورد تجارت از طریق بندر چابهار در ایران نظر یکسان داشتند. آنها تاکید کردند کمک های بشردوستانه هند به افغانستان یا روابط تجاری هند با کشورهای آسیای مرکزی اگر قرار باشد از طریق خاک پاکستان صورت گیرد، با مانع تراشی و مشکل آفرینی اسلام آباد روبرو می شود پس استفاده از راه زمینی ایران بهترین جایگزین می باشد. هند در استراتژی افغانستان خود به تعامل با کشورهای آسیای مرکزی علاقه مند است. هند نمی تواند ناامیدانه منتظر پاکستان برای باز نمودن راه زمینی خود باشد.
همزمان با نشست روز یک شنبه هند با وزرای خارجه کشورهای آسیای مرکزی، اسلام آباد نیز میزبان نشست سازمان همکاری اسلامی بود. اگرچه در نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد هیچ کشوری کمک هایش را دقیقا اعلام نکرد اما رئیس بانک توسعه اسلامی چندین فرضیه را مطرح کرد که کشورهای شرکت کننده و دیگر کشورها را ملزم می ساخت بدون تعامل مستقیم با طالبان کمک هایشان را به افغانستان منتقل کنند.
شهروندان افغان به صورت فوری به کمک های انسانی نیاز دارند و هرگونه تاخیر در ارسال غذا و دارو به مردم افغانستان می تواند در بعد جان انسان ها هزینه سنگینی در بر داشته باشد. چهار کشور از پنج کشور آسیای مرکزی در سطح وزرا با طالبان تعامل دارند. هند برای ارسال غذا و دارو به مردم افغانستان می بایست طالبان را تحت فشار قرار دهد و در این راستا استراتژی همکاری و هماهنگی با ایران و کشورهای آسیای میانه در مورد افغانستان می تواند مسیر حضور پررنگ تر هند در آسیای میانه را هموار سازد.
منبع: Deccan herald
مترجم: حفیظ الله رجبی