نصرالله رحمت جان اف، رئیس شورای امنیت ملی تاجیکستان، در نشست امروز امنیت منطقه ای با محوریت افغانستان در دهلی نو گفت:«وضعیت کنونی در نقاط مرزی افغانستان نگران کننده است و وضعیت پیش آمده احتمال گسترش تروریزم، مواد مخدر و جرایم را افزایش داده است.»
وی تاکید کرد تاجیکستان مرز مشترک طولانی با افغانستان دارد و اوضاع نقاط مرزی تاجیکستان با افغانستان پیچیده شده است.
آقای رحمت جان اف افزود تاجیکستان به عنوان همسایه افغانستان حاضر است در تمامی برنامه هایی که به مردم افغانستان کمک می کند، مشارکت نماید.
قابل ذکر است روسای امنیت ملی پنج کشور آسیای میانه به اضافه ایران و روسیه در نشست منطقه ای امروز در هند شرکت کرده اند.
روسیه: نشست ها در مورد افغانستان نباید کار را پیچیده کند
نیکلای پاتروشف رئیس شورای امنیت ملی روسیه نیز گفت چندین مکانیزم گفت و گو در مورد افغانستان به شمول فرمت مسکو و شورای ترکیک وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد این فرمت ها نباید کار را پیچیده کند و باید مکمل یکدیگر باشند.
پاتروشف افزود فرمت مسکو این توانایی را دارد تا تمامی تلاش ها برای رسیدن به صلح در افغانستان را هماهنگ بسازد.
باید گفت در سومین دور فرمت مسکو در بیست اکتبر در روسیه، ده کشور به شمول هند، چین و پاکستان شرکت کرده بودند. فرمت مسکو از سال 20017 به بعد توسط روسیه و برای گفت و گو در مورد موضوعات مرتبط با افغانستان میزبانی شده است.
رئیس شورای امنیت ملی ترکمنستان
رئیس شورای امنیت ملی ترکمنستان نیز در نشست امنیت منطقه ای هند گفت:« این نشست فرصت خوبی ست تا اوضاع بحرانی افغانستان را بررسی کنیم و برای استقرار صلح در این کشور گام برداریم.»
هند و تقاضا برای همکاری بیشتر
به نقل از «آی ان آی»، آجیت دوال، مشاور عالی امنیت ملی هند، که نشست را ریاست می کرد نیز خواستار همکاری، تعامل و هماهنگی بیشتر در مورد مساله افغانستان شد.
وی افزود:«امروز گردهم آمده ایم تا موضوع افغانستان را بررسی کنیم. همه ما مشتاقانه تحولات در این کشور را شاهد بوده ایم. این تحولات تاثیر مهمی نه تنها بر روی مردم افغانستان و کشورهای همسایه که بر روی کل منطقه دارد.»
آقای دوال تاکید کرد:«زمان همکاری، تعامل و هماهنگی بیشتر بین کشورهای منطقه فرا رسیده است. مطمئن هستم که نیت و همکاری ما نه تنها برای کمک به مردم افغانستان که در امنیت جمعی ما تاثیرگذار خواهد بود.»
وزیر امور خارجه هند نیز گفت:«شرکت کنندگان در نشست امنیت منطقه ای هند اوضاع امنیتی منطقه پس از تحولات اخیر در افغانستان را بررسی می کنند. این نشست ادامه فرمت تهران در سال 2018 و 2019 است اما در این دوره هفت کشور حاضر را جدیت بیشتری حضور یافته اند.»
وی تاکید کرد شرکت کنندگان در این نشست راه های موجود برای مدیریت بحران های امنیتی مرتبط با تحولات افغانستان و نیز کمک به مردم افغانستان برای ارتقاء صلح و ثبات و امنیت را بررسی می کنند.
قابل ذکر است پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان بسیاری از کشورهای منطقه و جهان نگران موضوعات اساسی چون رابطه طالبان با گروه های تروریستی از جمله القاعده و داعش می باشد. هند از جمله کشورهایی ست که همواره از حمایت پاکستان از طالبان و دیگر گروه های تروریستی انتقاد کرده است. از نظر دهلی نو پیروزی طالبان به منزله گسترش تروریزم در منطقه مورد مناقشه این کشور با پاکستان یعنی کشمیر می باشد.