نظری در نشست اسلو: جهان از ثبات سیاسی و اقتصادی در افغانستان حمایت می کند
نشست سه روزه اسلو به عنوان اولین نشست رسمی و بین المللی امارت اسلامی طالبان با نمایندگان دیپلماتیک اتحادیه اروپا، کشورهای قدرتمند غربی و امریکا در هفته جاری برگزار شد.
در این نشست هیات عالی رتبه پانزده نفره امارت اسلامی به رهبری امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه امارت اسلامی، طی دیدارهای انجام شده خواسته های مهم خود را مطرح کردند.
داکتر عبدالطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد و از اعضای هیات شرکت کننده در نشست اسلو از سوی طالبان، در گفت و گویی با خبرگزاری رها فضای مذاکرات اسلو را مثبت خواند و افزود جامعه بین المللی نمی خواهد افغانستان از نظر اقتصادی فرو بپاشد و وضعیت سیاسی در کشور به هم بخورد.
وی گفت: «در نشست اسلو دریافتیم تفاهم مشترک بین افغانستان و جامعه جهانی برای جلوگیری از سقوط اقتصادی و حفظ ثبات سیاسی در افغانستان وجود دارد.»
این عضو هیات پانزده نفره امارت اسلامی در نشست اسلو افزود در دیدارهای انجام شده با مقامات غربی، آزاد سازی دارایی های بلوکه شده افغانستان به صورت جدی از سوی امارت اسلامی مطرح شد.
داکتر نظری گفت: «امیدواری هایی برای آزاد سازی دارایی های مسدود شده افغانستان ایجاد شده است و در حال حاضر نیز شاهد سرازیر شدن آهسته آهسته کمک های انسانی به مردم و کمک های نقدی به بانک مرکزی افغانستان هستیم.»
معین مسلکی وزارت اقتصاد تاکید کرد نشست اسلو به اعتماد سازی بین افغانستان و جامعه جهانی کمک نمود و چون باعث از سرگیری همکاری های بین المللی و کمک های جامعه جهانی به افغانستان در شرایط دشوار معیشتی و اقتصادی کنونی افغانستان شد مهم ارزیابی می شود.
داکتر نظری گفت: «نشست اسلو پیامدهای مثبتی برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم افغانستان خواهد داشت.»
نشست پشت درهای بسته برای جلوگیری از سوء استفاده برخی حلقات
نشست اسلو پشت درهای بسته برگزار شد و به جز برخی اطلاعات کلی محتویات اصلی دیدارهای انجام شده بین هیات امارت اسلامی با نمایندگان اتحادیه اروپا و قدرت های غربی در نشست اسلو هرگز به بیرون درز نکرد.
داکتر عبداللطیف نظری در این مورد می گوید با توجه به حساس بودن شرایط و اهمیت نشست اسلو دو طرف سعی کردند قبل از رسیدن به یک نتیجه قابل قبول اطلاعاتی به بیرون درز نکند.
وی افزود هنوز هم برخی حلقات وجود دارد که نمی خواهد افغانستان به ثبات سیاسی کامل برسد، با جامعه جهانی وارد تعامل شود و سوء تفاهم ها برطرف گردد.
این عضو هیات امارت اسلامی در نشست اسلو گفت: «برای جلوگیری از برخی سوء استفاده ها دو طرف ترجیح دادند احتیاط کنند و نشست پشت درهای بسته برگزار شود.»
داکتر نظری اما فضای نشست اسلو را سازنده توصیف کرد، دیدگاه های دو طرف در مورد مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی افغانستان را به هم نزدیک خواند و گفت این نشست در مجموع نتایج پرباری برای آینده افغانستان در پی خواهد داشت.
به هر صورت اگرچه مقامات امارت اسلامی نشست اسلو را سازنده می خوانند اما باید نشست و دید کشورهای غربی و امریکا در مورد به رسمیت شناختن طالبان چه موضعی اتخاذ می کنند.
از سویی هم روشن نیست در مذاکرات اسلو آیا جامعه جهانی بر پیش شرط های خود برای به رسمیت شناختن طالبان از جمله «تشکیل یک دولت همه شمول و احترام به حقوق زنان، حقوق بشر و اقلیت های قومی و مذهبی» تاکید و پافشاری کرده است یا خیر.