سیاستِتیتر یک

نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد؛ هدف به رسمیت شناختن طالبان نیست

نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد با سخنان شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان، آغاز شد.

شاه محمود قریشی در مراسم افتتاحیه این نشست طی سخنانی گفت اگر سقوط اقتصادی افغانستان ادامه یابد، پیامدهای ناگواری باید برای جامعه جهانی متصور بود. وی از رهبران جهان خواست راه هایی برای تعامل با حکومت طالبان برای کمک به جلوگیری از فاجعه انسانی در افغانستان پیدا کنند.

وی تاکید کرد بحران های عمیق در افغانستان می تواند به گرسنگی گسترده، سیل مهاجرت ها و گسترش افراط گرایی منجر شود.

وزیر امور خارجه پاکستان گفت:«نمی توانیم خطر سقوط کامل اقتصادی در افغانستان را نادیده بگیریم.»

قابل ذکر است در نشست سازمان همکاری اسلامی علاوه بر نمایندگان امریکا، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل هیات طالبان به رهبری امیرخان متقی وزیر امور خارجه امارت اسلامی نیز حضور دارد.

از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان در اواسط ماه آگوست تاکنون نشست سازمان همکاری اسلامی بزرگترین کنفرانس در مورد افغانستان است که برگزار می شود. به گزارش فرانس پرس از زمان سقوط دولت پیشین و روی کار آمدن دوباره طالبان میلیاردها دالر از دارایی های افغانستان توسط جامعه جهانی بلوکه شده و جمعیت سی میلیونی افغانستان اکنون با بحران انسانی و سقوط  اقتصادی روبرو شده اند و در آستانه زمستان قیمت مواد غذایی و سوخت به شدت افزایش یافته است. سازمان ملل نیز بارها هشدار داده که افغانستان در آستانه بزرگترین بحران انسانی قرار دارد و گرسنگی، کمبود سوخت و نقدینگی بحران ها در این کشور را تشدید کرده است.

قریشی در بخش دیگری از سخنان خود گفت هدف از نشست سازمان همکاری اسلامی بررسی یک نقشه شش ماده ای برای کمک به افغانستان برای تعامل با طالبان جهت کاهش فشارها بر کشورشان می باشد. این برننمه شامل «کمک های انسانی هماهنگ شده، افزایش سرمایه گذاری، کمک به بازسازی نهادهای افغانستان و تقویت کادر انسانی ماهر برای مدیریت کشور» می باشد. هر نوع کمکی که قرار است صورت گیرد باید در نشست امروز یک شنبه اعلام گردد.

این در حالی ست که هیچ کشوری تاکنون امارت اسلامی طالبان را به رسمیت نشناخته است و دیپلمات های کشورهای مختلف بین کمک به اقتصاد روبه سقوط افغانستان و جلوگیری از کمک مالی به طالبان مردد هستند.

تقریبا تمام سخنرانان مراسم افتتاحیه نشست سازمان همکاری اسلامی در پاکستان بر لزوم حمایت از حقوق زنان و اقلیت ها و اجازه کار و تحصیل دادن به زنان و دختران از سوی طالبان در افغانستان تاکید ورزیدند. اگرچه طالبان وعده سپرده اند قوانین سختگیرانه دور اول امارت اسلامی خود در سال 1996 تا 2001 را کنار گذاشته اند اما هنوز مشاهده می شود که زنان از اداره جات دولتی کنار گذاشته شده اند و دختران بالاتر از صنف هفت هنوز به مکتب باز نگشته اند. نشست سازمان همکاری اسلامی قرار نیست به طالبان مشروعیت بین المللی بدهد، چیزی که امارت اسلامی عاجزانه به دنبال آن هستند. شاه محمود قریش قبلا گفته بود بین رسمیت و تعامل با رهبران تازه کابل تفاوت وجود دارد: بیایید از طریق مشوق ها و از راه متقاعد ساختن طالبان را وادار کنیم در مسیر درست حرکت کنند.

شاه محمود قریشی قبل از  نشست امروز به رسانه ها گفت:« سیاست ارعاب و ترساندن کار ساز نیست. اگر این سیاست کارساز بود، امروز شاهد این اوضاع نبودیم.»

این در حالی ست که در دور اول امارت اسلامی کشورهای پاکستان، عربستان سعودی و امارت متحده عربی تنها سه کشوری بودند که طالبان را به رسمیت شناختند.

نشست سازمان همکاری اسلامی تحت شدیدترین اقدامات امنیتی در اسلام آباد برگزار شده است.  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا