منابع درآمدی شورشیان طالبان متنوع شده است
اگر دولت برق را به روی مشترکین قطع کند، جمعیت عظیمی از مردم را بیشتر از پیش عصبانی می کند؛ اگر هم قطع نکند، درآمد حاصل از جمع آوری بل های برق، درآمد بیشتری برای طالبان رقم می زند.
شورشیان طالبان که سال هاست با دولت افغانستان و نیروهای خارجی در حال جنگ هستند، از مدت ها پیش از تجارت پرسود مواد مخدر و استخراج غیرقانونی معادن بهره برده اند. این علاوه بر پول هایی است که از حامیان خارجی شان عمدتا از کشورهای حوزه خلیج فارس دریافت می کنند.
اما از دو سال پیش که این شورشیان در تلاش بوده اند تا مناطق بیشتری را در کشور به کنترل خود بگیرند، راه های جدیدی نیز برای جمع آوری درآمدهای جدید و متنوع نیز یافته اند.
این درآمدهای جدید و متنوع شورشیان طالبان، در حالیکه دولت افغانستان به طور گسترده وابسته به کمک های خارجی است و با فساد در درون کشور نیز دست و پنجه نرم می کند، نگرانی های عمده ای برای مقامات بوجود آورده است، مبنی بر اینکه تعادل جنگ در سال های آتی ممکن است بیشتر به سود شورشیان سنگینی کند؛ و این موضوع می تواند به نفوذ بیشتر شورشیان در سطح کشور بیانجامد و مانند دولتی نام نهاد در بخش هایی از کشور فعالیت کند.
تیمور شاران تحلیلگر ارشد یک موسسه تحقیقاتی به نام «گروه بحران بین الملل» می گوید: “چیزی که نمایان است، این می باشد که گروه در حال خود کفا شدن در راستای سیستماتیک کردن جمع آوری مالیات در مناطق تحت کنترلش می باشد. طالبان با خودکفایی در جمع آوری مالیات می تواند دوام بیشتری آورد.”
شورشیان بر علاوه جمع آوری بل های برق از هزاران خانه در ولایات کندز و هلمند، مالیات های دیگری را نیز بر مردمان این ولایات وضع کرده اند. آنها از برداشت کچالو، فابریکه های آرد، معاش معلمان، مراسم عروسی، و از موترهای عبوری حامل سوخت و سبزیجات نیز مالیات دریافت می کنند.
اما به طور همزمان، آنها از منبع درآمد اصلی شان نیز چشم نپوشیده اند. سازمان ملل متحد در گزارشی نوشت که مواد مخدر، استخراج غیرقانونی معادن و کمک های خارجی شان از منابع درآمدی اصلی طالبان محسوب می شوند، به طوری که در سال 2016، آنها تنها از منبع مواد مخدر 400 میلیون دالر درآمد کسب کردند.
همچنین سازمان ملل نیز از تلاش های شورشیان طالبان برای متنوع سازی درآمدهایشان نیز سخن گفته است.
تیمور شاران می افزاید که افزایش تنوع درآمدی طالبان، عمدتا بخاطر سیاست های ملا اختر منصور رهبر پیشین این گروه می باشد. زیرا ملا اختر منصور بیشتر یک تاجر بود و در زمینه تجارت مواد مخدر نقش گسترده ای داشت.
به گفته شاران، بخش دیگری از این افزایش تنوع در درآمد طالبان، بخاطر اینست که گروه انتظار این را دارد که در آینده، از میزان کمک های خارجی به آنها کاسته شود.
شاران گفت: “ملا اختر منصور منبع در آمدی طالبان را تجدید سازمان کرد و به فرماندهان محلی در پیدا کردن درآمدهای محلی بیشتر اختیارات بیشتر داد. او درآمد طالبان را در سطح محلی آورد.”
ذبیح الله مجاهد سخنگوی اصلی گروه طالبان نیز می گوید که گروه منابع درآمدی عمده ای دارد که شامل جمع آوری مالیات اسلامی و کمک های دریافتی از سوی دهاقین و ساکنین محلی و کشورهای اسلامی می باشد.
او اذعان می کند که در مناطق تحت کنترلشان مانند هلمند و کندز، بل های برق را نیز جمع آوری می کند.
مجاهد گفت: “مناطق تحت کنترل ما در برخی ولایات افزایش یافته است، و از آنجایی که حضور ما افزایش یافته است، منابع درآمدی ما نیز افزایش یافته است.”
حمیدالله رئیس شرکت برق ولایت کندز می گوید که طالبان بل های برق نزدیک به 14 هزار خانه را در این ولایت جمع آوری می کند، که درآمد حاصل از این منبع در حدود 200 هزار دالر طی هر دو ماه می شود.
حاجی ایوب یک باشنده منطقه بزکندهاری ولایت کندز می گوید که در حدود دو ماه پیش، طالبان کارمندان شرکت برق را که بل های برق را توزیع می کردند، متوقف کرده و سپس، پس از چند روز مردم را به مسجد محلی فراخوانده تا پول برق را به آنان پرداخت کنند.