سیاستمصاحبه و گزارش

مذاکرات امریکا و طالبان پشت درهای بسته برگزار شد/بوی توطئه به مشام می‌رسد!

از پنجمین دور گفتگوهای میان آمریکا و طالبان در دوحه قطر از سوی دو طرف و اظهار رضایت آن‌ها از این دور از مذاکرات، موجب بروز نگرانی‌هایی در میان مردم شده است. به نظر می‌رسد طالبان و آمریکا بدون توجه به خواسته‌ها و دغدغه‌های مردم افغانستان بر سر پیش‌نویسی توافق کرده‌اند که دستآوردهای 17 ساله ملت را در معرض خطر قرار خواهد داد. توافق آمریکا و طالبان اگر در غیاب حکومت افغانستان و بدون توجه به ارزش‌های مردم نهایی شود، همچون «جعبه پاندورا» دنیایی از بدبختی و سیه‌روزی را برای مردم افغانستان به ارمغان خواهد آورد.
مذاکرات نمایندگان آمریکا و طالبان در دوحه در حالی پس از ۱۶ روز در 21 حوت پایان یافت که سکوت کامل خبری بر این گفتگوها حاکم شده است. «زلمی خلیلزاد»، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان در پایان این مذاکرات 

در توییتی نوشت که دو طرف روی پیش‌نویس خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تضمین‌ برای مبارزه علیه تروریسم توافق کرده‌اند. گروه طالبان نیز به انتشار بیانیه‌ای اکتفا کرد و اعلام کرد: «درین هر دو بخش پیشرفت کافی صورت گرفت، اکنون هر دو جهت بر پیشرفت‌هایی که صورت گرفته است بیش‌تر فکر می‌کنند، با بزرگان خود آن را شریک می‌سازند و برای نشست بعدی که وقت آن به توافق تیم‌های مذاکراتی هر دو طرف تعیین می‌گردد، آمادگی می‌گیرند.»
دو بخش مورد اشاره طالبان «خروج نظامیان خارجی از خاک افغانستان» و «عدم استفاده از خاک افغانستان برای حمله علیه منافع آمریکا و هم‌پیمانان این کشور» است. تصمیم‌گیری درباره هر دوی این دو موضوعات تنها در صلاحیت حکومت افغانستان است. دولت آمریکا براساس پیمان استراتژیک امضا شده میان روسای جمهور دو کشور و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، متعهد و موظف است تا از حکومت افغانستان در جنگ با تروریسم حمایت کند.
در 17 سال گذشته حکومت افغانستان در خط مقدم نبرد با تروریسم بین المللی بوده است. نیروهای امنیتی افغانستان بیشترین قربانی را برای تامین امنیت جهانی داده‌اند. حال اگر زلمی خلیلزاد تصمیم بگیرد که بدون توجه به اوضاع کنونی منطقه و جهان، نظامیان آمریکایی را از افغانستان خارج کند، بدان معناست که آمریکا اصلی‌ترین جبهه مبارزه با تروریسم را خالی کرده و این یعنی ایالات متحده آمریکا بزرگترین خدمت را به تروریست‌های تشنه به خون مردم انجام داده است.
از سوی دیگر، تنها مرجعی که می‌تواند تضمین دهد از خاک افغانستان هیچ تهدیدی متوجه امنیت جامعه جهانی نخواهد بود، حکومت افغانستان است. کشور افغانستان از سال 1381 دارای یک حکومت قانونی و مشروع برآمده از انتخابات بوده است. حکومت افغانستان تنها نماینده رسمی و قانونی مردم افغانستان در نظام بین الملل است. براساس قواعد حقوق بین الملل و همچنین عرف بین المللی دیگر حکومت‌ها می‌بایست ضمن احترام به حکومت افغانستان اقدامی  در جهت تضعیف آن انجام ندهند و صلاحیت‌های آن را در معرض خطر قرار ندهند.
توافق آمریکا و یک گروه تروریستی (طالبان) بر سر موضوعاتی که در صلاحیت‌های حکومت افغانستان است، تنها به تضعیف حکومت قانونی افغانستان خواهد انجامید. تضعیف حکومت افغانستان با توجه به نقش آن در جنگ علیه تروریسم پیامدهای خوبی در پی نخواهد داشت. این بازی که زلمی خلیلزاد شروع کرده است می‌تواند افغانستان و منطقه و حتی جهان را در وضعیت دشواری قرار دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا