قطعنامهی لویه جرگه مشورتی برای صلح، نقشه راه و برنامه عمل دولت افغانستان به شمار میرود
رئیس جمهور غنی، روز گذشته در تالار لویه جرگه در کابل از تمام دست اندرکاران برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح به ویژه نیروهای پرافتخار امنیتی و دفاعی تشکر کرد و گفت: « شما سرمایه سیاسی و اجتماعی بزرگ کشور هستید، کار ما و شما خاتمه نیافته است، با شما در هر مرحله صلح تماس دوامدار و معنادار خواهیم داشت.»
رئیس جمهور غنی افزود: «در این لویه جرگۀ عظیم، زنان روایت های تلخ و شیرین دارند. روایت تلخ آن است که آنان قصه های تلخ مردم را با خود آورده اند تا با بیان آن در زمینۀ صلح همکاری کنند و از سویی هم حضور گستردۀ زنان بیانگر آن است که نظام جمهوری ما به حضور زنان باور معنادار دارد.»
رئیس جمهور تأکید کرد: « در این قصه ها و داستان ها، نقاط مشترک صلح خواهی و استحکام نظام نهفته است. استحکام نظام مردم محور، استحکام حراست وقار کابل، استحکام افغانستان منحیث خانۀ پدری و آرزوی هر افغان است.»
رئیس جمهور محمد اشرف غنی تصریح کرد در حقیقت ۳۱ میلیون انسان این سرزمین از گلوی ۳۲۰۰ نماینده صدا بلند کردند که صلح ضرورت بدون قید و شرط این ملت است و طالب را به اسلام وافغانیت اش سوگند دادند که دست از خشونت بردارد و در آبادی کشور سهیم باشد.
رئیس جمهور خاطرنشان نمود: «من به طالبان صدا می زنم که جنگ کردیم، گاهی پیروز شدید و گاهی پیروز شدیم، گاهی شکست خوردید، گاهی شکست خوردیم و نتیجه این است که غریب ترین های این خاک در عذاب اند و صلح می خواهند.»
رئیس جمهور گفت: « صلح معنایش زیرپا کردن شما نخواهد بود، صلح معنایش زیرپا شدن نظام جمهوری اسلامی افغانستان نخواهد بود، صلح معنایش سرمایه گذاری بر وجوه مشترک و زندگی صلح آمیز زیر چتر یک نظام افغانستان شمول خواهد بود که عزت شما را ضمانت خواهد کرد.»
رئیس جمهور غنی افزود به احترام جرگۀ مشورتی صلح و ماه مبارک رمضان و برای نشان دادن حسن نیت و حرکت دوستانۀ دولت جمهوری اسلامی افغانستان، میخواهد ۱۷۵ تن از طالبان را که از سالیان متمادی زندانی اند، از زندان رها کند.
رئیس جمهور تصریح کرد: «پیام من به ملت افغان این است که صدای صلح ما به قوت و عدالت و به قربانی ها و فداکاری های نیروهای امنیتی و دفاعی ما استوار است و همچنان صدای صلح ما به ارزش های ملی و دستآوردهای افغان ها استوار می باشد.»
وی افزود این صدا به دیدگاه اقتصادی استوار است و ما باور داریم که صلح برای همه مفید است و خشونت برای همه ضرر می رساند. بزرگترین هدیۀ صلح برای ما میلیاردها دالر سرمایهگذاری داخلی و خارجی خواهد بود. جوانان ما دیگر مجبور نخواهند بود که برای کار راه های دشوار سفر به کشورهای خارجی را در پیش گیرند و در آنجا کارهای شاقه را تحمل کنند و از وطن فرار نمایند.
رئیس جمهور غنی گفت: «من بالای طالبان صدا می کنم که اگر شما به هر بهانه جنگ می کنید، نتیجه آن مصیبت و بدبختی است، نه خوشحالی. انتخاب بازهم با شماست که ملت را خوشحال می سازید و یا وسیلۀ غم و درد بیشتر به ملت می شوید، به طالبان می گویم، آیا شما گاهی از مردم پرسیده اید، که چه می خواهند؟»
رئیس جمهور اطمینان داد که برنامه صلح معنای عقب نشینی و فروپاشی را نمی دهد.
وی افزود: «قوای امنیتی و دفاعی ما مانند کوه استوار ایستاده اند و هیچ چیز را نه تنها از دست نداده، بلکه بسیار پیشرفت داشته اند. معنای طرح صلح قطع و پایان حضور جهان در افغانستان نخواهد بود، بلکه گذار از حضور نظامی به حضور انکشافی و توسعه یی و گذار به مرحله دیپلوماسی صلح محور خواهد بود.»
رئیس جمهور با بیان اینکه معنای صلح دست به ماشۀ تفنگ نخواهد بود، بلکه به معنای دست به کاربودن خواهد بود، گفت: «پس از صلح روایت ما این خواهد بود که چگونه افغانستان را به دهلیز برق رسانی و انرژی به جنوب آسیا تبدیل کنیم. چگونه آسیای میانه را پس از صد سال به جنوب آسیا وصل کنیم. چگونه معادن خویش را برای اولین بار به بازار عرضه نمائیم.»
رئیس جمهور تأکید کرد: « با الهام از قطعنامۀ جرگه مشورتی صلح، از طالبان می خواهم که در مذاکرات صلح در داخل کشور آماده شوند، ما حاضر هستیم زمینۀ مذاکرات صلح را در داخل افغانستان فراهم کنیم و می خواهیم افغانستان میزبان صلح خویش باشد. وی افزود که جرگه مشورتی برایم صلاحیت و مشوره داده است که هیات مذاکره کنندۀ صلح را تعیین کنم، من تیم مذاکراتی را تعیین می کنم، نه لشکر مذاکره را.»
پیام به همسایهها
رئیس جمهور غنی افزود: پ«یام من به تمام کشورهای منطقه و به خصوص همسایه ما پاکستان این است، هدیه پس از صلح چنان بزرگ خواهد بود که رشد اقتصادی شما بالا خواهد رفت، ما صمیمی ترین مناسبات را با همه ای جهان داریم و میخواهیم این صمیمیت در رابطه ای ما با پاکستان نیز ایجاد گردد.»
وی افزود: «من به پاکستان صدا می زنم که بیاید همه تردیدها را غلط ثابت کنیم و نشان دهیم که می توانیم مناسبات تهدید محور را به مناسبات صلح محور و همکاری واقعی تبدیل نماییم. بیایید ثابت کنیم که تنها کشورهای غربی نیستند که میتوانند منازعات شان راحل کنند، اینجا نیز تمدن انسانی ای بوده و هست.»
رئیس جمهور از هند به عنوان دوست سنتی و دیرینۀ افغانستان، از جاپان به عنوان همکار در بخش حیاتی و اساسی و از کانادا به خاطر سهم گیری در تقویت نیروهای امنیتی و کمک به انکشاف افغانستان ابراز امتنان کرد.
رئیس جمهور گفت: «به همین منوال کشورهای دیگر جهان و همسایه های ما از جمله ترکمنستان و تاجیکستان، از موقف اصولی ایران مبنی بر مذاکره صلح به محوریت دولت افغانستان، از ازبیکستان و اندونیزیا بخاطر اینکه حاضر شده اند تا مذاکرات صلح را میزبانی کنند، تشکر می کنم. همچنان از اتحادیه اروپا، ملل متحد و سایر نهادهای بین المللی، تلاش های فدراتیف روسیه به خاطر صلح، عربستان سعودی و اینکه امامان کعبه شریف و مدینۀ منوره و خادم حرمین شریفین صدای خویش را بلند کردند، تشکر می نمایم و ما به صدای صلح منابر مکه و مدینه لبیک می گوئیم.»
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: « از تلاشها و سیاست ایالات متحده امریکا که برای صلح به راه انداخته است سپاس گذاری میکنم. رابطهی ما با امریکا یک رابطه بنیادی و درازمدت است. دولت افغانستان نقش مهم در تدوین استراتژی رییس جمهور ترامپ برای جنوب آسیا داشت که در آن صلح سازی محور اساسی بود، صلح سازی معنای تجرید افغانستان را نمیدهد، جای هراس و نگرانی نیست.»
رئیس جمهور غنی خطاب به اعضای جرگۀ مشورتی صلح گفت: «من حاضرم که تقاضای برحق و مشروع شما را که آتش بس است، عملی سازم، من در صفوف نیروهای امنیتی و دفاعی خویش جرئت و قوت را می بینم که در آتش بس نظم و دسپلین را عملی نمایند، اما آتش بس یکطرفه نیست، اگر طالبان به گونۀ حاضر به آتش بس باشند، ما می توانیم بالای جزئیات تخنیکی آن کار کنیم.»
طالبان کینه و کدورت را کنار بگذارند
در این نشست، استاد عبدرب الرسول سیاف رئیس لویه جرگۀ مشورتی صلح، ضمن تشکر از حسن نیت رئیس جمهور غنی در قبال تلاش هایش برای صلح، گفت درجریان چند روز لویه جرگه مشورتی صلح، نمایندگان، با شهامت از ملت نمایندگی کردند و عالیترین مدارج ادب را به نمایش گذاشتند.
وی افزود: «کینه توزی خصوصیات اهل جنت نیست، بیایید کینه و کدورت را از دل دور کنیم و کشور خود را از این حالت بیرون سازیم.»
استاد سیاف خطاب به رئیس جمهور گفت: «برشما شرعاً لازم است که با ملت مشورت نمایید و هیچگاه کار خودسرانه انجام ندهید. در این جرگه معلوم شد که هیچ نظریه ای تحمیل نشده است و در مورد آوردن صلح با صلابت تصمیم بگیرید، زیرا ما صلح را آوردنی هستیم.»
رئیس لویه جرگۀ مشورتی صلح خاطرنشان کرد بزرگترین دستاورد جرگۀ مشورتی صلح این است که ما از یک کشور و یک خاک هستیم، به نمایندگی از ملت باید دیدگاه واحد ارائه گردد و ما طرفدار کوشش های پراکنده برای آوردن صلح نیستیم و تلاش ها در این خصوص باید توحید شود و در یک استقامت به پیش برود.
باید گفت در مراسم اختتامیه لویه جرگه مشورتی که روز گذشته در تالار لویه جرگه برگزار شد ۳۲۰۰ نمایندۀ انتخابی از تمام افغانستان حضور داشتند. این نمایندگان دیدگاه های شان را طی یک قطعنامه ۲۲ ماده ای در خصوص صلح بیان داشتند.