برگزیده هاِتیتر یک

طالبان و کشورهای مسلمان آسیای میانه؛ کاربران شبکه های اجتماعی جنگ طالبان را جنگ مسلمانان با غیر مسلمانان توصیف می کنند!(بخش 3)

چهره مثبت طالبان همان طور که از سوی علماء دینی و شخصیت های مذهبی در ازبکستان به تصویر کشیده شده به اضافه ارزیابی مطلوبی که نخبگان سیاسی در سیاست خارجی خود نسبت به طالبان دارند هر دو در شبکه های مجازی منتشر می شود. در مباحث و نظرپردازی ها نیز این چهره مثبت هرازگاهی گسترش می یابد. سیاست اصلاحی ازبکستان امکان باز شدن یک چشم انداز رسانه ای را فراهم کرده و یک فضای گفتمانی آزاد را ایجاد کرده که از سوی جامعه پذیرفته شده است. به طور مثال، تحلیل های ارائه شده در مورد مقالات و ویدئوها در کانال های خبری مشهور در بازه زمانی «می 2021 تا جنوری 2022» نشان می دهد بسیاری از کاربران ازبک نه تنها از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان استقبال کرده اند که آن را یک الگو برای کشور خود می دانند.

موضوع غالب بحث ها در شبکه های اجتماعی روایت جنگ غرب به ویژه امریکا علیه مسلمان هست که در حلقات اسلام گراها بسیار پرطرفدار است؛ در این مباحث هدف غرب کاشتن تخم نفاق بین مسلمانان و تضعیف اسلام عنوان می شود. در این روایت که با سنت های آخرالزمانی اسلام آمیخته شده رسیدن دوباره طالبان به قدرت در افغانستان یک پیروزی مهم قلمداد شده است. مقایسه طالبان با بسماچی به دفعات در نظرپردازی های شبکه های مجازی مشاهده می شود و مبارزه آنها با اتحاد جماهیر شوروی در اصل مواجه جهانی مسلمانان با  غیرمسلمانان تفسیر شده است.

شریعت موضوع مهم دیگری ست که در شبکه های اجتماعی به طور خاص به آن پرداخته می شود و کاربران به دستورالعمل های سخت گیرانه پوششی طالبان برای زنان، منع مواد مخدر و دیگر نأشه کننده ها، منع موسیقی و رقص و مجازات های قرون وسطی طالبان علیه کسانی که هنجارهای طالبانی را نقض می کنند، اشاره کرده به نوعی آنها را تمجید می کنند. در شبکه های مجازی اغلب مردان محتویات نشر شده توسط زنان را می پسندند اگرچه زنان نسبت به این مساله ناراضی هستند. اما چنین تعصبی در مورد نظراتی که در مورد قوانین طالبانی بیان شده به چشم نمی خورد. اکثر کاربران روش های مجازات سخت و وحشیانه طالبان که طی آن اجساد مجرمین در ملا عام آویزان می شوند را روش موثری برای مبارزه با جرایم می دانند و معتقدند در ازبکستان نیز می بایست از این روش ها استفاده شود.

نظرات کاربران تاجیک در مورد عقاید قانونی طالبان نیز مثبت است. رهبری حکومت اما موضعی تقابلی علیه طالبان اتخاذ کرده و رسانه های این کشور نیز بدون قید و شرطی از آن پیروی می کنند. در نهادهای ارتباطی تاجیکستان، جنگجویان پشتون افغانستان به عنوان دشمنان تاجیک ها معرفی می شود. بیشتر نظرپردازان در شبکه های مجازی چه از روی اعتقاد و چه از روی فرصت طلبی با این باور موافق هستند.

برخی دیگر از نظرپردازان در شبکه های مجازی در تاجیکستان اما اسلام هراسی رژیم امامعلی رحمان را به نقد می کشند و گزارشات منفی علیه طالبان را تبلیغات کافران می دانند. چنین  ارزیابی شکاف عمیق دولت و روایات مشهور را نشان می دهد و به این نتیجه محتاطانه که تعداد کسانی که با اسلام گراها همسویی می کنند به طور عمده یی بیشر از کسانی ست که در شبکه های مجازی نظرپردازی می کنند.

منبع: SWP

مترجم: حفیظ الله رجبی

بیشتر بخوانید:

طالبان و کشورهای مسلمان آسیای میانه؛ مبلغین مذهبی طالبان را ناجیان کشورهای اسلامی از اشغال می پندارند(بخش ۲)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا