طالبان خود را از دولت برتر میدانند/ طالبان صلح نخواهند کرد

یکی از دلایلی که همواره طالبان برای نپذیرفتن آتشبس و شکلگیری روند گفتوگوهای صلح عنوان کردهاند، حضور نیروهای خارجی در کشور است، اما آگاهان نظامی به این باور اند که طالبان در تعامل سیاسی و وضعیت موجود، خود را در موقعیتی برتر از حکومت افغانستان میدانند. از این بابت، آنها پیوسته در برابر اعلام آتشبس از سوی حکومت افغانستان، پاسخ رد دادهاند.
جاوید کوهستانی، آگاه نظامی میگوید در کنار طالبان سازمانها و بازیگران دیگری نیز هستند که اجازه نمیدهند طالبان به پیشنهادات حکومت مبنی بر آتشبس و آغاز گفتوگوهای صلح پاسخ مثبت بدهند.
به قول او: «آتشبس میتواند زمینه را برای گفتوگو و تأمین رابطه فراهم کند و بازیهای منطقهای را تغییر دهد؛ از این رو [سازمانها و بازیگران منقطهای] طرفدار آتشبس نیستند.» به گفتهی آقای کوهستانی، میزان بلند سطح تلفات نیروهای امنیتی، تسلط طالبان در بیشتر جغرافیای کشور و نارضایتیهای مردم و جامعهی جهانی نسبت به حکومت افغانستان، از عواملی است که طالبان میخواهند با تکیه بر آنها، از حکومت در برابر پیشنهاداتش امتیاز بگیرند.
بر بنیاد گفتههای آقای کوهستانی حکومت افغانستان به شیوهی غیرمسلکی و تنها از طریق رسانهها اعلام آتشبس کرده است. این آتشبس در اصل باید روی توافقنامهی دوجانبهای با میانجیگری دیگر سازمانها، کشورها و گروههای اجتماعی- سیاسی انجام شود. این آگاه نظامی معتقد است که دولت باید یک دورهی مکمل گفتوگوها را در مورد شرایط آتشبس و روند صلح انجام دهد. او گفت: «آتشبس مطبوعاتی نمیتواند کارساز باشد.» عزیز رفیعی، آگاه سیاسی میگوید طالبان نیاز به آتشبس و صلح با دولت ندارند، چون منافع طالبان در جنگ تأمین میشود، نه در صلح و آتشبس. به قول او، طالبان همیشه میخواهند از موقفی بالاتر از حکومت افغانستان سخن بگویند. به گفتهی آقای رفیعی اقتصاد طالبان که منابعی مانند مواد مخد دارد، وابسته به جنگ است.
آقای رفیعی نیز بر این باور است که همدستان طالبان، پیوسته در تلاش این اند که آتشبس و گفتوگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان شکل نگیرد. عزیز رفیعی معتقد است تا زمانی که از سوی دولت افغانستان راهبرد مشخصی با طالبان در پیش گرفته نشود، اعلام آتشبس با این گروه راه به جایی نخواهد برد. آقای رفیعی میگوید دولت باید تصمیم بگیرد که چه موضعی در برابر گروه طالبان داشته باشد.
حکومت همیشه به گونهی دفاعی پیش رفته و منتظر تهجام طالبان بوده است. به نظر میرسد از بهر اینکه طالبان برای آتشبس و مصالحه پاسخ مثبت بدهند، دولت باید در مواضع جنگیاش تجدید نظر کند. پس از آرامگرفتن نسبی جنگ در غزنی و انفجار در میان دانشآموزان در منطقهی برچی کابل، رییس جمهور اشرف غنی روز یکشنبه (۲۸ اسد) در مراسم گرامیداشت از استقلال افغانستان اعلام آتشبس مشروط سه ماه با طالبان کرد، اما طالبان یک روز پس از آن در پیام عیدی خویش واکنشی در مورد آتشبس نشان ندادند. پیش از نیز حکومت افغانستان سه روز عید فطر را آتشبس اعلام کرد. این آتشبس در روزهای عید از سوی طالبان نیز پذیرفته شد. طالبان با نیروهای امنیتی و مردم نماز عید را یکجا ادا کردند و پس سالها به جادههای شهرها ریختند، اما هنگامی که رییس جمهور غنی خواست آتشبس سهروزه را تا ده دیگر تمدید کند، واکنش مثبتی از سوی طالبان دیده نشد. طالبان دوباره حملاتشان را بر پاسگاههای نیروهای امنیتی از سر گرفتند.
در طی دو ماه پس از آتشبس، حملات مرگبار و بیپیشینهی طالبان در ولایات و مرکز شدت گرفت. رییس جمهور اشرف غنی پیوسته به گونهی مصرانهای تلاش دارد تا با طالبان آتشبس کند. چنانچه چندی پیش در جریان نشستهای آقای غنی با رهبران سیاسی، آتشبس یکی از موارد مهم مورد بحث گفته شده بود. اعلام آتشبس از سوی حکومت افغانستان با طالبان در کنار خوشبینیها، از سوی شماری از جریانها و آگاهان به تندی نقد شده است.
8am