سفر مقامات خارجی به قطر نشان میدهد امریکا و طالبان به صلح نزدیک شدهاند
در اوج گفتگوهای گرم نمایندگان امریکا و طالبان در قطر، دیروز دوشنبه (13 حوت) سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه، عبدالعزیز کاملوف وزیرخارجه ازبکستان و شمار دیگری از مسوولان سازمانهای منطقهای وارد دوحه شدند.
سرگی لاوروف، هدف از سفر خود به دوحه را نظارت از گفتگوهای صلح میان نمایندگان امریکا و طالبان عنوان کرده، گفته است که برای جلب همکاری کشورهای همسایه افغانستان در روند صلح تلاش میکند.
وزیر خارجه روسیه گفته: « در گذشته، همکاران امریکایی مان ما را به نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد متهم کردهاند. اما هرکس میداند که اکنون ایالات متحده خود با طالبان وارد گفتگو شده است. اکنون فرستاده ویژۀ واشنگتن برای افغانستان بهگونه منظم با معاون من دیدار میکند و تماس خوبی باهم داریم و این بسیار سودمند است که به جای خصومت همکاری را در پیش گرفته ایم.»
در همین حال، عبدالعزیز کاملوف وزیرخارجه ازبکستان نیز دو روز پیش وارد دوحه شد و با ملا عبدالغنی برادر رییس دفتر طالبان در قطر در مورد روند صلح افغانستان دیدار و گفتگو کرد.
طالبان با نشر اعلامیهای گفته که دو طرف در این دیدار روی پیشرفت ها در روند صلح افغانستان گفتگو کردند.
از سوی هم، حمدالله محب مشاور امنیت ملی حکومت افغانستان برای دیدار با مقامهای ازبکستانی به تاشکند رفته است. گزارش هایی وجود دارد که قرار است، تاشکند در آینده نزدیک در مورد گفتگوهای صلح افغانستان میزبانی کند.
شماری از اعضای مجلس نمایندگان بر این باورند که سفرهای مقامهای منطقه ای به نشان میدهد که هیات های مذاکره کننده طالبان و امریکا به توافق نهایی نزدیک شدهاند.
استاد محمد اکبری، عضو مجلس نمایندگان، در گفتگو با «جمهور» گفت احتمال دارد، نمایندگان امریکا و طالبان در قطر به توافق نهایی برسند اما آنچه برای کشورهای منطقه و همسایه افغانستان مهم پنداشته میشود، این است که آنها منافعشان را پس از صلح در افغانستان جست وجو میکنند.
این عضو مجلس نمایندگان بیان داشت: «مسئله همسایههای افغانستان و منطقه این است که آنها ختم جنگ و برقراری صلح را به نفع خودشان میدانند ولی این را هم میخواهند که بعد از صلح از ناحیه افغانستان مشکلی نبینند. لذا تلاش دارند که پس از ختم جنگ، منافع شان را در سایه صلح جست وجو کنند.»
اما این عضو مجلس نمایندگان معتقد است، هرگونه توافق میان نمایندگان امریکا و طالبان در قطر، بدون حضور دولت افغانستان بینتیجه بوده و منجر به ختم جنگ نخواهد شد.
آقای اکبری باورمند است که طرف اصلی در گفتگوهای صلح، دولت افغانستان و تحریک طالبان است. به گفته وی، طالبان هنوزهم میجنگند، به این منظور، لازم است تا دو طرف اصلی درگیرجنگ، پای میز مذاکره بنشینند.از سوی هم، امریکا در مسئله جنگ افغانستان دخیل است، زیرا نیروها و پایگاههای نظامی را در افغانستان دارند.
استاد اکبری بیان داشت که ایالات متحده باید نقش میانجی را بازی کند تا شرایط گفتگوهای رو در رو را میان حکومت افغانستان و گروه طالبان فراهم سازد.
در همین حال، داوود کلکانی عضو دیگر مجلس نمایندگان میگوید که نمایندگان امریکا و طالبان در حل مسایل افغانستان به توافق رسیده و در حال حاضر روی جزییات این توافقات بحث دارند اما سفر مقامهای روسیه و ازبکستان به قطر، نشان میدهد که آنها به دنبال منافعشان در مسایل افغانستان هستند.
او اظهار داشت: «به گفتگوهای صلح در قطر خوشبین هستم اما باید کمی تغییر بخورد. تغییری که مردم و حکومت افغانستان در این گفتگوها شریک ساخته شود. در غیر آن تاهنوز توافقاتی که صورت گرفته، توافقات یک جانبه است، مردم و حکومت افغانستان دخیل نیست.»
این عضو مجلس نمایندگان خاطر نشان کرد که روسیه و ازبکستان در صدد حفظ منافعشان در افغانستان است و میخواهند که نفوذشان در چگونگی مسایل افغانستان باقی بماند که در این صورت نیاز است تا همگرایی منافع در میان کشورهای منطقه ای به وجود آید.
او نسبت به تضاد منافع کشورها در مسایل افغانستان هشدار میدهد، هرگاه تضاد منافع به وجود آید، مذاکرات و چگونگی تامین صلح در افغانستان نتیجه مطلوب نخواهد داد.
به تازگی، محمدبن عبدالرحمان آل ثانی وزیرخارجه قطر در خصوص گفتگوهای صلح میان امریکا و طالبان در دوحه، گفته که جنگ افغانستان تنها از طریق گفتگوهای صلح آمیز پایان خواهد یافت. او همچنان بیان کرده که دولت قطر با مقامهای روسی گفتگو میکند، زیرا قطر با ایجاد کانال ویژه ارتباطی، از تمامی نیروهایی که خواهان برقراری صلح در افغانستان هستند، کار مینماید.