
یانگی لی، گزارشگر سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در میانمار می گوید که در طول ۱۰ روز گذشته ۸۷ هزار نفر از مسلمانان روهینگیا که خانههایشان به آتش کشیده شده، از کشور گریخته و به بنگلادش فرار کردهاند.
خانم لی گفته که موقعیت دشوار خانم سوچی را درک میکند اما در عین حال تاکید کرده است که خانم سوچی خشونتها علیه اقلیت روهینگیا را محکوم نکرده است.
خانم لی در عین حال گفت سخت است که بتوان ادعای نظامیان میانمار را مبنی بر اینکه مسلمانان روهینگیا خود خانههای خود را آتش زدهاند، باور کرد.
در همین حال، اکثر کاربران شبکه های اجتماعی در افغانستان نیز با مسلمانان کشور میانمار ابراز همدردی کرده اند و ضمن نکوهش خواستار توجه نهادهای حقوق بشری شده اند.
این کاربران با تغییر پروفایل هایشان انزجارشان را از نسل کشی در میانمار به نمایش گذشته اند و برخی دیگر با نشر انگ سانگ سوچی خواستار برگرداندن جایزه صلح نوبل شده اند.
گفتنی است که پیشتر یک هیئت تحقیق بینالمللی از دولت میانمار خواست محدودیتهایی را که علیه اقلیت مسلمان راخین در آن کشور وضع کرده است، لغو کند.
این هیئت، که سرپرستی آن را کوفی عنان، دبیرکل پیشین سازمان ملل برعهده دارد، گفته است که دولت میانمار باید به مسلمانان ایالت راخین یا روهینگا – آزادی جابجایی در داخل خاک کشور را بدهد و شرایطی را برای اعطای شهروندی به آنان فراهم آورد.
هیئت بینالمللی گفته است که مسلمانان راخین بزرگترین گروه قومی فاقد شهروندی در جهان هستند.
ایالت راخین در غرب این کشور واقع شده و بخشی از جمعیت آن مانند اکثر مردم برمه بودایی و بخشی دیگر مسلمان هستند. مقامات برمهای میگویند که مسلمانان راخین – موسوم به روهینگیا – از خارج از میانمار به این ایالت مهاجرت کردهاند و تابعیت این کشور را ندارند. هیچ کشور دیگری نیز آنان را شهروند خود نمیداند.
در سال ۲۰۱۲ بین راخینهای بودایی و مسلمان درگیریهای خشونتآمیز روی داد که تلفاتی نیز برجای گذاشت. بعضی از تندروهای بودایی گفته بودند که به زودی مسلمانان به گروه اکثریت در این استان تبدیل خواهند شد و باید از برمه خارج شوند.
نحوه برخورد با مسلمانان راخین با انتقاد و اعتراض بینالمللی از جمله از سوی بعضی کشورهای اسلامی مواجه بوده است.