رویکرد آمریکا و روسیه در بحران سوریه
تفاوت رویکرد ترامپ با خطمشی چندجانبهگرایی بایدن، میتواند اهمیت بالایی برای روسیه داشته باشد. یکی از مهمترین صحنههای تقابل آمریکا و روسیه، حضور توأمان دو کشور در دو جبهه مخالف در بحران سوریه است. دموکراتها و برخی جمهوریخواهان آمریکایی، سیاست ترامپ در قبال سوریه، از جمله خروج نیروها از شمال شرقی این کشور را موجب توسعه نفوذ ایران و روسیه میدانند.
به نظر میرسد چهار مؤلفه در رابطه آمریکا و روسیه در این بحران مؤثر خواهند بود.
۱️. مشکلات داخلی آمریکا
دولت بایدن احتمالاً سیاست تهاجمیتری نسبت به دولت اسد و گسترش نفوذ روسیه و ایران اتخاذ خواهد کرد، ولی افکار عمومی آمریکا به دلیل بحرانهای داخلی همراهی چندانی با افزایش نیروهای نظامی ندارد. بنابراین فشارهای آتی آمریکا بر اسد و متحدانش، عمدتاً از نوع دیپلماسی چندجانبه و تحریمهای اقتصادی خواهد بود.
۲️. روابط انقره و تلآویو
بهبود رابطه ترکیه با اسراییل میتواند ترکیه را از محور سهجانبه آستانه با همراهی ایران و روسیه دورتر سازد. در عین حال که ترکیه به دلیل نوعی توازن در روابطش با واشنگتن و مسکو میتواند زمینهساز مذاکرات آمریکا، روسیه و ترکیه درباره آینده سوریه باشد.
۳️. روابط مسکو و تلآویو
رابطه خوب روسیه با اسراییل که دربرخی تحولات در سوریه، خود را نشان داده است، میتواند با توجه به نقش لابیهای صهیونیستی در آمریکا، از تشدید تنش میان آمریکا و روسیه در این بحران جلوگیری کند.
۴️. تحریمهای غرب علیه سوریه
مسکو برای ایفای نقش مؤثرتر در فضای پس از جنگ -که سوریه نیاز به بازسازی دارد- تمایلی به درگیر شدن در تحریمهای پیچیده و متنوع غرب با محوریت آمریکا ندارد. بنابراین پیمودن مسیر مذاکره برای درک منافع متقابل، محتمل خواهد بود.
داکتر عبدالطیف نظری