اجتماعیاقتصادبرگزیده هاِتیتر یک

راه لاجورد طی مراسم رسمی توسط رئیس جمهور درهرات افتتاح شد

به گزارش رها، مراسم باشکوه گشایش راه لاجورد با حضور مقامات بلند رتبۀ دولتی، مقامات عالی رتبۀ کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه و دپلمات های خارجی مقیم افغانستان در تالار مولانای شهر هرات برگزار گردید.

رئیس جمهور در مراسم  گشایش راه لاجورد در هرات گفت :افغانستان کشور وصل است نه فصل! و افتتاح این راه به انزوای 17 ساله‌ی کشور پایان می‌دهد

رئیس جمهور به علت نام گذاری این راه به راه لاجورد اشاره کرد و گفت: «نام این راه به جای «ابریشم» لاجورد، انتخاب شد چراکه لاجورد برای افغانستان یک قدمت 4 هزار ساله دارد و در سال 119 قبل از میلاد، لاجورد بدخشان به کشورهای دیگر به شمول هند و مصر صادر می‌شد در حالیکه راه ابریشم 2 هزار سال بعد مورد استفاده قرار گرفت.»

رئیس جمهور تأکید کرد با افتتاح راه لاجورد، یک مانع بزرگ برای رسیدن به افغانستانی صادراتی و متصل برداشته شده‌است.

غنی افزود افغانستان دیگر مثل هفده سال پیش در انزوا نیست و راه‌های ارتباطی خود با آسیای مرکزی و قفقاز و اروپا را باز کرده کرده است.

رئیس جمهور غنی گفت: «چهار سال پیش تهدید می‌شدیم که اگر فلان سرحد بسته شود، دیگر نان خوردن خود را هم نخواهیم داشت. امروز افغانستان متصل است. ما مردم وصل هستیم نه فصل! جدایی و انزوا را نمی‌خواهیم!»

رئیس جمهور در عین حال خواستار همکاری‌های منطقه‌ای با افغانستان شد و تأکید نمود باز شدن راه‌های ارتباطی افغانستان با آسیای مرکزی و قفقاز و اروپا به معنای از توجه خارج شدن راه‌های جنوب آسیا نیست؛ افغانستان به نقطه اتصال کشورهای جنوب آسیا با آسیای مرکزی و اروپا تبدیل می‌شود.

صدها راه وصل می‌خواهیم!

رئیس جمهور غنی در ادامه به اهمیت راه‌های ترانزیتی برای انکشاف اقتصادی افغانستان اشاره کرد و افزود برای احیای مجد(شکوه) تاریخیِ خود نیازمند راه‌های ارتباطی بیشتر هستیم.

رئیس جمهور غنی گفت: «ما صد راه وصل می‌خواهیم!»

«در گذشته افغانستان به طور کل و هرات به طور خاص موقعیت یک چهارراه ارتباطی در دنیا را داشت. ما مرکز فرهنگ و انتقال تمدن بودیم. هرات در دوران قبل از اسکندر مقدونی یک ‌«سه راهِ شاهی» قلمداد می‌شد و پس از آن هرات بار بار مثل یاقوتی در زیور ارتباطات درخشید.»

رئیس جمهور خطاب به تجار و بازرگانان گفت اکنون زمینه سرمایه‌گذاری فراهم شده و بازرگانان کشور می‌بایست با استفاده هرچه تمام‌تر از توان و ظرفیت خود روی صادرات کالاها و تولیدات ملی افغانستان کار کنند.

«انگور بی‌نظیر هرات به اروپا می‌رسد، سنگ مرمر ارزشمند هرات به ایتالیا می‌رسد، زعفران هرات که سه بار مقام اول را در دنیا به دست آورده در کل دنیا صادر می‌شود، انار قندهار و بادام سمنگان به بازارهای جهانی می‌رسند و این روز باشکوهی است که تمامی افغان‌ها باید مانند روز افتتاح بند سلما، آن را جشن بگیرند.»

همسایه‌های شمالی به آینده افغانستان اعتماد دارند

رئیس جمهور غنی در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افتتاح راه لاجورد در هرات از همکاری شرکای بین‌المللی به ویژه همسایگان شمالی افغانستان تشکر و قدردانی نمود.

رئیس جمهور تأکید کرد افتتاح راه لاجورد نشان داد که همسایگان شمالی افغانستان به آینده افغانستان اعتماد دارند.

قابل ذکر است با افتتاح راه لاجورد، محموله‌های تجارتی افغانستان می‌تواند از دو بندر تورغندی وآقینه و پس از عبور از مسیرهای ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه به آبهای آزاد اروپا منتقل شوند.

با استفاده از راه لاجورد هزینه‌های تجاری وترانزیتی کاهش خواهد یافت، بازارهای بیشتری برای محصولات تاجران افغان فراهم خواهد شد، عواید ترانزیتی افزایش خواهد یافت وتعداد شرکای کشور در بخش تجارت وترانزیت بیشتر خواهد شد.

با گشایش راه لاجور، محموله های تجاری کشور که قرار است امروز به وسیله ۹ موتر باربری از طریق راه لاجورد وبا استفاده ازسیستم TIR  به ترکیه انتقال یابد شامل تار پنبه، کشمش، تخم هنداونه وکنجد می باشد.

به باور کارشناسان اقتصادی، راه لاجورد می تواند زمینه دسترسی افغانستان به بازارهای بیشتر وگسترده تر در این مسیر وهمچنین فراتر از آن در اروپا وحوزه مدیترانه را فراهم نماید. این دهلیز ترانزیتی به تولید کنندگان داخلی کمک می کند تا بازارهای مناسب تر بیشتر وجدید تری را در کشورهای شامل موافقت‌نامه وکشورهای خارج این مسیر، پیدا کنند.

موافقت نامه راه لاجورد میان وزیران امور خارجه افغانستان، ترکمنستان، گرجستان، معین وزارت امور خارجه ترکیه ومعاون اول شرکت سهامی خطوط آهن آذربایجان در حاشیه هفتمین کنفرانس همکاری های اقتصادی منطقه ای ریکا((RECCA راجع به افغانستان در ۲۴ عقرب ۱۳۹۶ امضاء شد.

بسیاری از کارشناسان سیاسی و اقتصادی، سیاست‌های اقتصادی دولت وحدت ملی در ایجاد نوعی منفعت منطقه‌ای و جهانی از طریق پروژه‌های کلان اقتصادی به شمول توتاپ، کاسکا هزار و راه لاجورد را می‌ستایند و آن را راهی مناسب برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان می‌بینند.

به باور این آگاهان مادامیکه قدرت‌های منطقه و جهان در افغانستان منافع اقتصادی داشته باشند، از ایجاد رقابت‌های ناسالم که منجر به جنگ‌های نیابتی می‌شود، دست بر می‌دارند.

رئیس جمهور غنی سعی دارد با تطبیق یک اجندای ملی اقتصادی، تا سال 2024 میلادی افغانستان را به خودکفایی رسانده از وابستگی محض به کمک‌های خارجی و جامعه جهانی رها سازد؛ براساس گفته‌های رئیس جمهور غنی، افغانستان نمی‌تواند برای همیشه «خیرات خور» باقی بماند و باید به خودکفایی برسد، حتی پیسه(پول) ذخیره کافی برای وارد شدن در مناسبات کلان دنیا شامل کمک به آسیب‌دیدگان حوادث طبیعی در سطح دنیا داشته باشد تا بتواند رابط دیپلماتیک خود با دیگر کشورهای را از موضعی متفاوت تنظیم کند.

کارشناسان اقتصادی همین طور تأکید می‌کنند محصولات زراعی افغانستان به دلیل نبود سردخانه‌های معیاری در کشور به قیمتی پایین به کشورهای همسایه از جمله پاکستان منتقل شده در سردخانه‌های پیشرفته این کشورها ذخیره و سپس با قیمت چند برابر دوباره به خود افغان‌ها فروخته می‌شود.

به باور این آگاهان، پروژه‌هایی نظیر راه لاجورد می‌تواند محصولات افغانستان را به بازارهای بهتر و بیشتر برساند تا با فروش بیشتر وضعیت دهقانان و عموم شهروندان را بهبود بخشد.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا