به گزارش رها، فیض الله ذکی، وزیر کار وامور اجتماعی که روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در مرکز اطلاعات و رسانه های حکومت دستاورد های سال مالی ۱۳۹۷ این وزارت را گزارش می داد، افزود: به دنبال کنفرانس ملی کار، کار روی ۵۹ پروژه و برنامه ملی که هر کدام ایجاد شغل می نمایند، جریان دارد. با تطبیق این برنامه ها زمینه کار برای هزاران نفر فراهم می گردد.
وزیر کار و امور اجتماعی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد فرصت های شغلی باید از سوی بخش خصوصی در کشور فراهم شود، گفت: بربنیاد نتایج کنفرانس ملی کار، ۷۵ قانون، مقرره، پالیسی و استراتیژی که بخش خصوصی را در زمینه ایجاد اشتغال کمک می کند، در حال نهایی شدن است.
وی گفت: “حکومت افغانستان مصمم است تا از طریق ایجاد پالیسی ها و برنامه های حمایتی از بخش خصوصی، در زمینه اشتغالزایی در کشور کمک نماید.”
به گفته او، آمادگی ها برای فرستادن ۲۰۰۰ کارگر به خارج از کشور گرفته شده واین افراد تا سه ماه دیگر اعزام خواهند شد. این رقم در مطابقت با نیاز های دوجانبه، به ده ها هزار نفر افزایش خواهد یافت.
آقای ذکی تأکید کرد که این وزارت بیشترین بودجه را به آن بخشهای وزارت اختصاص داده که فعالیت آنها سبب ایجاد اشتغال میشود. آقای ذکی گفت که یکی از دلایل افزایش فرصتهای کاری، شغل محور شدن بودجه است: «اشتغال محور نبودن بودجه یکی از مشکلات بود. ما میلیاردها دالر را مصرف می کردیم ولی هیچ کس پرسان نمی کرد که با مصرف این پول چقدر کار ایجاد شده است.»
نقشه راه برای ایجاد اشتغال
آقای ذکی گفت که این وزارت پس از یافتن نقشه راه برای پایان دادن به معضل بیکاری اولین اقدامش حمایت از پروژههای اشتغالزا بود: «۵۹ پروژه ملی که بودجه فراوان داشت و تشخیص داده شد که اگر این پروژهها حمایت شود، شغل زیاد ایجاد میشود.» او افزود که بخشهای مختلف دولتی در حال طرح و دیزاین این پروژهها هستند.
حکومت افغانستان در سال جاری خورشیدی کنفرانس ملی کار را برگزار کرد و در این کنفرانس مشخص شد که افغانستان در کدام بخشها به نیروی کار ضرورت دارد. پس از تشخیص ضرورت نیروی کار تفاهمنامههایی با وزارت تحصیلات عالی امضا شد تا در عرصه هایی نیروی کار تربیت کند که بازار کار به آن ضرور دارد.
آقای ذکی گفت که این روش موفق است و میتواند نیروی کار را براساس ضرورت بازار آموزش دهد: «حالا وزارت تحصیلات عالی هم میتواند بگوید که برای کدام رشتهها نیروی کار آموزش میدهد و کدام رشتههای دیگر نیاز بازار کار نیست.»
آقای ذکی افزود که در حال حاضر مراکز فنی حرفوی نیز رشتههایی را آموزش میدهد که بازار کار به کار آن نیازمند است: «امسال یک تحول کلان صورت گرفت و در وزارت ما آموزشهای کوتاه مدت طوری تنظیم شد که افراد بیکار و عودت کنندگان در وقت کم برای بازار کار آموزش ببینند.» او گفت که برای بیش از ۲۵ هزار نفر در ۳۴ ولایت با استفاده از بودجه دولت و نهادهای کمک کننده، زمینه کار فراهم شد. براساس گزارش این وزارت، ۱۸ هزار تن از افرادی که آموزش دیده یا استخدام شده و یا هم خود شان کار و بار ایجاد کردهاند.
در حالی که افغانستان خود با مشکل بیکاری مواجه است اما یک بخش از نیروی کار این کشور را کارگران خارجی تشکیل میدهند و بیشتر شهروندان پاکستان در بازار کار افغانستان مصروف کارند. آقای ذکی گفت که تلاش میشود با آموزش نیروی متخصص در داخل افغانستان این معضل حل شود.