دانشجوی ناامید: وقتی دغدغه تهیه نان دارم، توان کتاب خواندن ندارم
زکی حسینی می گوید: «خانواده ام این روزها درد نان دارند؛ وقتی تمام دغدغه ام تهیه نانی برای خوردن و سوختی برای گرم کردن خانه است، چطور می توانم به فکر کتابخوانی و آینده خود باشم.»
به دنبال اتفاقات سیاسی اخیر در افغانستان، دیگر کمتر کار و کاسبی را می توان پیدا کرد که رونق گذشته خود را داشته باشد و مکاتب و مراکز آموزشی نیز یکی در میان به روی متقاضیان خود باز هستند؛ دانشجویی می گوید «وقتی دغدغه نان دارم چطور می توانم مطالعه کنم. برای امروز خود می جنگم.»
خبرنگار رها در هرات به سراغ چندین دانشجو و کتابفروشی در سطح شهر هرات رفته و از آنان در خصوص وضعیت تحصیل و کار و بار کتابفروشی شان پرسیده است.
کریم خلیلی یک تن از کتابفروشان شهر هرات به وی می گوید: «به راحتی می توان گفت که طی 4 ماه گذشته نسبت به سال پار در همین موقع حداقل 90 فیصد میزان فروش کتاب کاهش یافته است.»
آقای خلیلی می افزاید در گذشته که تمامی مکاتب و دانشگاه ها به روی دانش آموزان و دانشجویان باز بود، فرهنگ کتاب خوانی ضعیف بود، اما حالا که وضعیت این چنین است، چطور می توان توقع داشت که فرهنگ کتاب خوانی و کتاب خری زنده باشد.
او گفت در گذشته روزانه دست کم تا 15 کتاب می فروخت، اما هم اکنون هیچ فروشی ندارد و کسی رغبت به خرید کتاب نیز ندارد.
کریم خلیلی خطاب به حاکمان فعلی افغانستان گفت که کشور با فاجعه روبرو است و باید هر چه سریع تر راهکاری اساسی ترتیب و ارائه دهند.
محمد رضا، یک تن از ساکنان ولایت هرات می گوید فرهنگ کتاب خوانی از دیر زمانی است که از میان جوانان دور شده است.
او افزود در حکومت قبلی که مکاتب و دانشگاه ها باز بود، کمتر فردی را می دیدید که مطالعه کند؛ در وضعیت فعلی که توقعی نیست که مردم و جوانان به سوی کتابخوانی بروند.
محمدرضا علاوه می کند که شرایط اقتصادی و تحولات سیاسی اخیر در کشور به یاس و نا امیدی اکثر جوانان دامن زده است.
زکی حسینی یک تن از دانشجویان ولایت هرات نیز می گوید: «خانواده ام این روزها درد نان دارند؛ وقتی تمام دغدغه ام تهیه نانی برای خوردن و سوختی برای گرم کردن خانه است، چطور می توانم به فکر کتابخوانی و آینده خود باشم.»
او افزود: «ما برای زنده ماندن امروز خود تقلی می کنیم. آینده را فراموش کرده ایم.»
بصیراحمد دانشیار، استاد دانشگاه در ولایت هرات به خبرنگار رها گفت که متاسفانه تمامی برنامه های اقشار مختلف به خاطر تحولات اخیر سیاسی به یاس و ناامیدی تبدیل شده است.
آقای دانشیار علاوه کرد قشر تحصیل یافته و اهل قلم بایستی در این شرایط حساس و بحرانی دست به قلم شده و مانع تمام این چالش های به وجود آمده شوند.
او ابراز خوش بینی می کند و می گوید که این وضعیت در افغانستان اینگونه نمی ماند، اما تلاش ها جهت بهتر شدن این اوضاع باید بیشتر صورت گیرد.
عبدالقدوس یاسین زاده فعال جامعه مدنی در ولایت هرات به خبرنگار رها می گوید یکی از ضعف های اصلی مردم در کشورهای جهان سوم به ویژه افغانستان این است که مردم و جوانان هیچ گرایش و علاقه ای به فرهنگ کتابخوانی ندارند و تماشای فیلم و سریال را ترجیح می دهند.
او گفت: «اگر به کشورهای جهان اول مانند اروپا سفر کنید می بینید که از کوچک تا بزرگ شان روزانه فرصتی را برای کتابخوانی اختصاص داده اند که این به آگاهی و بینش بهتر آنها می انجامد.»