اجتماعیدیدگاه ها

خوشبینی ها به رشد چشمگیر بانوان در هفده سال گذشته در بامیان

به گزارش رها، شماری از بانوان در مرکز بامیان می گویند که با وجود پیشرفت هایی که طی بیشتر از هفده سال گذشته داشته اند، هنوز هم برای گسترش مشارکت َشان در فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی روبرواند. آنان در عین حال از دولت و نهادهای مدافع حقوق بشر و حامی بانوان می خواهند تا بانوان را در فایق آمدن بر این مشکلات، یاری رسانند.
حواگل رضایی، مدیر عمومی خدمات اجتماعی و فرهنگی اداره امور بانوان بامیان گفت که بانوان این ولایت از لحاظ اجتماعی در تناسب با سایر مناطق کشور، در وضعیت بهتری بسر می برند: “پیشرفت بانوان باید تسریع گردد و موانعی که فراروی اشتراک آنان در هر نوع فعالیت در جامعه که جزئی از حقوق شان محسوب می گردد، از میان برداشته شوند.”
بامیان در مرکز کشور از ولایت هایی است که از همان ابتدای فروپاشی و شکست حکومت طالبان و استقرار نظام جدید در افغانستان، حضور و فعالیت بانوان در عرصه های گوناگون را شاهد بود. به مرور، این حضور گسترده تر گردید و امروز آنان در بسیاری از مناطق این ولایت می توانند، آزادانه و بدون هیچ ممانعتی به فعالیت های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بپردازند.
فریضه، یکی از بانوان ساکن در مرکز بامیان می گوید که آنان در نتیجه افزایش سطح آگاهی مردم از طریق برنامه های آگاهی دهی موسسات و نهادهای داخلی و خارجی، از زندگی بهتری برخوردار شده اند. بانو فریضه تاکید دارد که اکنون ساکنان بامیان به این فهم رسیده اند که نخستین پایه های ایجاد جامعه ای سالم و مترقی، فراهم سازی زمینه های برابر آموزش برای دختران و پسران شان است.
کار در ادارات دولتی و غیر دولتی
به میزان افزایش تعداد بانوان تحصیلکرده در بامیان، شمار بانوانی که در کنار مردان در ادارات دولتی و موسسات و نهادهای فعال در این ولایت شاغل هستند نیز ازدیاد یافته است. در حال حاضر کمتر اداره دولتی و نهاد خصوصی در بامیان را می توان یافت که یک تا دو تن از بانوان را در تشکیلات اداری خود نداشته باشد.
مونس، از دیگر بانوان بامیان نیز وضعیت بانوان از این لحاظ در این ولایت را خوب توصیف می کند: بانوان در عرصه فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی رشد چشمگیری داشته اند، آنان در حال حاضر حضور گسترده ای در مکاتب و دانشگاه ها دارند، در بیشتر ادارات کار می کنند، در فعالیت های مدنی اشتراک دارند و حتا در بازار، به دکانداری و فروش انواعی از محصولات بخصوص صنایع دستی، مصروفند.”
بانو مونس، ارتقای سطح آگاهی مردم بخصوص بانوان، تاثیرپذیری خانواده ها از آموزش و تحصیل و برنامه های حمایتی موسسات را از دلایل عمده بروز این تغییر مثبت در زندگی بانوان بامیان برمی شمارد.
در همین حال، یلدار نادری دختر جوانی که در اکثر فعالیت های مدنی در بامیان حضور می یابد و به نحوی برای اثبات جایگاه بانوان در جامعه تلاش می کند، پیشرفت آنان طی بیشتر از هفده سال گذشته را با توجه به شرایط حاکم در کشور و نیز این ولایت، رضایت بخش عنوان می کند.
تاثیرگذاری حمایت موسسات
زمینه مساعد برای فعالیت بانوان از نگاه امنیتی، از دیگر عوامل پیشرفت های آنان خوانده شده است. فضای امن بامیان در کنار انعطاف پذیری مردم بامیان در برابر قوانین تازه وضع شده و پذیرش اصول و ارزش های نوین انسانی از سوی آنان، این فرصت را فراهم کرده است تا دولت و موسسات بتوانند به آسانی برنامه های گوناگونی را به حمایت از بانوان، طرح و اجرا کنند.
هرچند برخی از این برنامه ها، تاثیرگذاری چندانی بر زندگی بانوان نداشته است، با آن هم تعدادی از نهادها و موسسات فعال در بامیان، اقداماتی انجام داده اند که تغییرات بنیادینی را در زندگی بانوان این ولایت، رونما ساخته است. ایجاد بورد مشورتی توان افزایی بانوان از سوی دفتر منطقه ای بنیاد آقاخان در بامیان، از جمله اقداماتی است که زندگی بخشی از بانوان این ولایت را متحول کرده است. این بورد، با تلاش برای دفاع از حقوق بانوان و اعاده آن، شاغل سازی بانوان از طریق برگزاری کارگاه های آموزش حرفه و نیز برگزاری صنف های سوادآموزی و کمپاین های آگاهی دهی، نقش مهمی را در بهبود وضعیت آنان در بامیان بازی کرده است.
شیرآقا رحیمی، عضو این بورد، بدین باور است که حضور بانوان در بامیان در تمامی عرصه ها گسترش یافته و آنان دوشادوش مردان در جامعه فعالیت دارند: “بسیاری از بانوان که تا کنون از بیشترین حقوق خود محروم بوده اند، امروزه از اکثر آن ها برخوردار شده اند، این نتیجه فعالیت هایی است که تا کنون در حمایت از آنان صورت یافته است.”
آقای رحیمی این را نیز می پذیرد که برغم تلاش های انجام یافته، در برخی از مناطق این ولایت هنوز هم حاکمیت رسوم و باورهای سنتی و زن ستیز، حضور آنان در اجتماع را سد می شود.
از طرف دیگر نصرالله بلاغی، عالم دین و از دیگر اعضای این بورد در مرکز بامیان، با تاکید براینکه عالمان دینی نیز همواره در منابر و مساجد به تبلیغ حقوق بانوان پرداخته و از آنان حمایت کرده اند، وضعیت بانوان در بامیان را رو به بهبود می خواند. بربنیاد گفته های آقای بلاغی، هم اکنون مشارکت اجتماعی بانوان در بامیان به شکل قابل ملاحظه ای گسترش یافته و از موانع فرهنگی فراراه فعالیت های آنان، رو به کاهش نهاده است.
با این حال، اکنون این امیدواری در میان بانوان بامیان خلق شده است که در آینده، زمینه ها و فرصت های مساعدتری برای گسترش فعالیت های آنان فراهم گردد. این بانوان که خود نیز با پذیرش مشقات و دشواری های بسیار، در پیشرفت های صورت گرفته نقش انکارناپذیری داشته اند، سعی دارند تا اهداف بلندتری را برای خود ترسیم کنند و برای دستیابی به آن ها تلاش ورزند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا