خطر تروریزم هنوز رفع نشده است
محمداشرف غنی، رییس جمهور و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، در جریان سفرش به واشنگتن، در کنار دیدار با رییس مجلس نمایندهگان و مشاور امنیت ملی امریکا، با چارلز شومر و میچ مکانل، رییسان احزاب دموکرات و جمهوریخواه این کشور دیدار کردند.
پس از این ملاقات، سناتور میچ مکانل اعلامیهای منتشر کرده و ابراز امیدواری کرده که اداره رییس جمهور جو بایدن روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را به تعویق بیندازد و در این مورد به نگرانیهای ابراز شده توجه کند. به گفته او، خطر تروریسم هنوز مهار نشده است.
رییس جمهور غنی و عبدالله عبدالله چهارشنبهشب، دوم سرطان، در رأس یک هیأت عالیرتبه عازم امریکا شدند.
رییس جمهور در روز اول سفر خود با شماری از مقامهای امریکایی در رابطه به تقویت بیشتر مناسبات دیپلماتیک، تمویل، تجهیز و حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی، همکاری امریکا با بخشهای اقتصادی و توسعهای افغانستان و مبارزه مشترک با تروریسم، با مقامهای امریکایی دیدار و صحبت کرده است. رییس جمهور و هیأت همراهش در روز دوم سفر خود با جو بایدن، رییس جمهور امریکا، نیز ملاقات میکنند.
سناتور مکانل با اشاره به اظهارات وزیر دفاع امریکا در مورد القاعده گفته است القاعده آماده میشود تا خود را احیا کند. لویید استن، وزیر دفاع امریکا، پیش از این اعلام کرده بود ممکن است القاعده تا دو سال دیگر از افغانستان دوباره فعال شود.
آقای مکایل هشدار میدهد که اگر تغییری در راهکار امریکا نیاید، ممکن است این اتفاق پیش از مدت دو سال رخ بدهد.
وزیر خارجه افغانستان نیز نگرانیاش را در مورد ارتباط بین گروه طالبان و القاعده ابراز کرده و گفته است که در این مورد تعهدنامه دوحه عملی نشده است؛ اما طالبان این اتهام را بیاساس خواندهاند. محمدحنیف اتمر، وزیر خارجه، همچنان از سازمان ملل خواستار عملی شدن توافقنامه دوحه از سوی طالبان شده است.
طبق توافقنامه دوحه، گروه طالبان باید خشونت در افغانستان را کاهش میداد و رابطه خود با القاعده را قطع میکرد.
طالبان و امریکا یکدیگر را به نقض تفاهمنامه دوحه متهم میکنند.
طبق این تفاهمنامه، تمام نیروهای خارجی از افغانستان باید در اول ماه می سال روان میلادی از افغانستان بیرون میشدند، اما اداره بایدن اعلام کرد که نیروهای امریکایی تا یازدهم سپتامبر افغانستان را ترک خواهند کرد.
نیروهای ناتو نیز اعلام کردهاند که همزمان با سربازان امریکایی افغانستان را ترک خواهند کرد. طبق اعلام فرماندهی مرکز نیروهای امریکایی، تا هنوز حدود ۵۰ درصد نیروهای ایالات متحده از افغانستان بیرون شدهاند.
امریکا ۶۵۰ سرباز را پس از تکمیل روند خروج در افغانستان نگه میدارد
با این حال اسوشیتد پرس به نقل از مقامهای امریکایی گزارش داده است که۶۵۰ سرباز امریکایی برای تأمین امنیت دیپلماتهای این کشور در افغانستان پس از تکمیل روند خروج نیروهای بینالمللی، باقی میمانند.
اسوشیتد پرس در گزارشی که روز جمعه، چهارم سرطان، نشر کرد، نوشته است که این سربازان برای تأمین امنیت سفارت و دیپلماتهای امریکایی در کابل نگه داشته خواهند شد.
طبق گزارش اسوشیتد پرس، مقامهای امریکایی گفتهاند که قرار است صدها سرباز تا ماه سپتامبر به گونه موقتی، نیروهای ترکی را برای تأمین امنیت میدان هوایی کابل، همکاری کنند.
منابعی که با اسوشیتد پرس در مورد ادامه حضور نیروهای امریکایی در افغانستان صحبت کرده، حاضر نشدهاند از آنها نامی برده شود.
طبق گفتههای مقامهای امریکایی، براساس توافق میان امریکا و ترکیه، این کشور قرار است سامانه ضد موشک را در میدان هوایی کابل نصب و نیرویی را برای راهاندازی این سیستم در این میدان جابهجا کند.
اسوشیتد پرس گزارش داده است که مقامهای امریکایی و ترکی قرار است در هفته پیشرو توافقنامه همکاریشان برای تأمین امنیت میدان هوایی کابل را در انقره، پایتخت ترکیه، نهایی کنند. به گزارش اسوشیتد پرس، امریکا قصد دارد تا چند هواپیما را به پشتیبانی از میدان هوایی کابل اختصاص بدهد.
رییس جمهور غنی و رییس شورای عالی مصالحه ملی در حالی به واشنگتن سفر کردهاند که سرنوشت جنگ و صلح افغانستان ناروشن است. در ضمن جنگ در افغانستان به شکل بیپیشینهای افزایش یافته است.
هماکنون درگیری در بیشتر ولایتهای افغانستان جریان دارد.
در جریان سه هفته گذشته، چندین ولسوالی در ولایتهای فاریاب، سرپل، جوزجان، بلخ و تخار میان نیروهای امنیتی و گروه طالبان دستبهدست شده است.
چند روز قبل دولت امریکا اعلام کرد که قرار است جو بایدن، رییس جمهور امریکا، در ۲۵ جون سال جاری با محمداشرف غنی، رییس جمهور و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی در کاخ سفید دیدار کند.
بنا بر اعلامیه کاخ سفید، این دیدار مشارکت پایدار میان افغانستان و امریکا را در حالی برجسته میکند که روند خروج نیروهای خارجی از افغانستان ادامه دارد.
در بیانیه کاخ سفید آمده است: «ایالات متحده متعهد است که با ارایه کمکهای دیپلماتیک، اقتصادی و بشردوستانه به مردم افغانستان، از جمله زنان، دختران و اقلیتها، از آنها حمایت کند.»