با اعلام خروج کامل نیروهای امریکایی در یازده سپتامبر سال جاری میلادی از سوی جو بایدن و نیز احتمال خروج نیروهای ناتو در تاریخ مشابه از افغانستان اماواگرهای زیادی مطرح شده است.
عده ای این خروج را با آغاز یک جنگ داخلی دیگر مساوی دانسته و نسبت به پیامدهای ناگوار آن هشدار می دهند.
در این میان اما محمد مختاری، کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی، می گوید خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان تاثیر چندانی بر اوضاع کشور ندارد.
وی در فیس بوک خود نوشته است:«خروج امریکا و ناتو از افغانستان تاثیر چندان مهم و قابل توجهی نخواهد داشت، چراکه، این پدیده مسبوق به سابقه می باشد ؛ به عنوان مثال، باخروج نیروهای شوروی سابق، حکومت داکترنجیب سالها ادامه یافت ومجاهدین نتوانستند پیشرفت قابل ملاحظهای کمائی کنند، تا اینکه حکومت داکترنجیب با پیوستن جنرال دوستم به صف مجاهدین، از درون متلاشی گردید.»
همچنین درسال ۲۰۱۴ بیش از صد هزار نیروی جامعهی جهانی از کشور خارج شدند، اما حکومت مستقر در کابل تاهم اکنون، استوار باقی مانده است، امروز هم خروج نیروهای باقی مانده خارجی خصوصا آمریکا، از این حیث تغییرات مهمی را باعث نخواهد شد، مگرآنکه دولت مردان و حاکمان پیش پابین، اختلافات داخلی را مهار ننموده زمینه فروپاشی و اضمحلال خویش را از درون فراهم سازند!
به باور آقای مختاری: خروج نیروهای آمریکائیها وناتو، فرصت بسیار عالی و مناسب برای حکومت از یکسو و گروه طالبان از سوی دیگر خواهدبود، تا با دوراندیشی نقشه راه زندگی مسالمت آمیز و برادرانه را پس از سالها رنج و مصیبت، در افغانستان جنگ زده ترسیم نمایند.
می طلبد که طالبان از توهمات کاذب و حکومت کابل از تعصبات باطل، دست برداشته واقعیتهای عینی جامعه مسلمان افغانستان را بپذیرند، باید در برابر تحولات مثبت و دست آورد های سازنده و تنوع جمعیتی کشور تمکین کنند، در غیر اینصورت چشمه جوشان خون از شهر و دیار ما خشک نگردیده پرچمهای سیاه مصیبت از فراز بام های این سرزمین، برچیده نخواهد شد.
نکته مهم در نیل به اهداف مقدس صلح، مذاکرات جدی و اساسی با کشور پاکستان است، زیرا عامل اصلی دوام جنگهای ویرانگر افغانستان، پاکستان و مشخصا سازمان اطلاعات آن( isi) می باشد و طالبان ابزار دست همسایه جنوبی ما یعنی پاکستانی هاست.