حمایت اتمر از تشکیل دولت موقت چه دلایلی دارد!
در حالیکه مذاکرات صلح در دوحه میان طالبان و نماینده امریکا در حال برگزاری میباشد و هنوز نتایج آن مشخص نشده است، حنیف اتمر مساله تشکیل حکومت موقت را بار دیگر مطرح نموده و آنرا تنها راه رسیدن به رویکردی فراگیر در مساله صلح دانسته. این صحبتها در حالی صورت میگیرد که حکومت افغانستان در تلاش برای حفظ ساختار کلی و نظم موجود در سیستم سیاسی افغانستان میباشد و بهدنبال چانهزنی و صلح از موضع قدرت با طالبان میباشد.
اتمر در گفتگو با رویترز اقدامات رئیس جمهور را به ضرر روند صلح دانسته و خواستار کنارهگیری اشرف غنی از قدرت در ماه می میلادی شد.
وی اظهارداشت: پس از پایان دوره کاری دولت در ماه جوزا، از تشکیل دولت موقت حمایت میکنیم و با توجه به کارنامه غنی عدم حضور وی در راس دولت بهتر خواهد شد.
حنیف اتمر در توضیح اقدامات غنی درباره روند صلح و واکنش به نشست احزاب و طالبان در مسکو نیز گفت: رئیس جمهور از شرکت کنندگان در این نشست انتقاد کرد و در گام دوم طی نامهای به سازمان ملل خواستار ممانعت از سفر طالبان شد.
اتمر ادامه داد: ما شدیدا از مداخله دولت در انتخابات نگران هستیم و غنی بطور جدی در حال سوء استفاده از حاکمیت است.
وی افزود: اگر غنی رفتار خود را تغییر ندهد به عنوان مانع اصلی نه تنها بر سر صلح بلکه برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه دیده خواهد شد.
ادعاهای اتمر در حالی صورت میگیرد که افغانستان در شرایط سرنوشتسازی قرار دارد و همزمان با مذاکرات حساس قطر، مسائلی مطرح میگردد که دولت افغانستان را در موضع ضعف قرار میدهد و درواقع سبب میشود طالبان با استناد به حرفهای اتمر (که خود را نماینده طیفی از رهبران سیاسی میداند)، قدرت چانهزنی خود را در مذاکرات بالا برده و حکومت افغانستان را مورد هجوم بیشتر قرار دهد و امتیازات گستردهتری از طرف آمریکایی مطالبه نماید و همچنان دولت و ملت افغانستان را در حاشیه نگه دارد.
اگر بهراستی آقای اتمر به فکر سعادت ملت و رسیدن به صلحی عزتمند میبود در چنین شرایط حساس که حتی موضوع حکومت موقت از سوی طالبان و امریکاییها هم مطرح نشده است، چنین ایدهای را بار دیگر سرتیتر رسانهها نمیکرد.
آنچه مسلم است تشکیل حکومت موقت و بازگشت به شرایط 17 سال قبل به معنای نفی تمام دستاوردهای ارزشمند یک و نیم دهه قبل خواهد بود و کشور را بار دیگر دچار آشفتگی و نابسامانی خواهد کرد و این آب گلآلود بهترین موقعیت برای صید ماهی مورد نظر گروههای تندرو بالاخص طالبان خواهد بود. یادمان نرود که امریکا هیچگاه نمیتواند از ملت افغانستان نمایندگی کند و دلخوش داشتن به مذاکرات بدون حضور افغانان سرابی بیش نیست.
هوش سیاسی و زیرکی اتمر بیش از آن است که این مسائل را درک نکند. وی بهتر از هر کسی میداند که نتیجه این سخنان و این طرح چه خواهد بود لذا برای این کار تنها دو انگیزه میتواند داشته باشد:
1) تحت فشار دادن اشرف غنی و ضعیف کردن رقیب اصلی در آستانه انتخابات؛
2) کمک به قدرتمندتر شدن هرچه بیشتر طالبان و گروههای تندرو.(یادمان باشد هنوز حنیف اتمر به عنوان متهم درجه اول داعش در افغانستان بهشمار میرود)
از سوی دیگر، «هارون چخانسوری» سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان گفته که اشرف غنی طرح مشخصی برای برقراری صلح در افغانستان دارد و بارها از طالبان خواسته تا با دولت وارد گفتوگو شوند.
چخانسوری تاکید کرد: تنها فردی که برنامه، نقشه راه و ابتکار مناسبی برای صلح دارد رئیس جمهور غنی است و وجود اجماع درباره صلح نیز نتیجه همین نقشه راه است.
وی افزود که تا زمان برگزاری انتخابات اشرف غنی به عنوان رئیس جمهور به کار خود ادامه خواهد داد و درخواست اتمر برای کنارهگیری وی بیاساس است.