حضور نظامی آمریکا در افغانستان پس از 16 سال همچنان در حال افزایش است
به این نکته توجه کنید: هفته گذشته در یک جلسه سنای آمریکا که روی موضوع تهدیدهای عمده علیه امنیت آمریکا برگزار شده بود، چهار مرتبه واژه «افغانستان» بر سر زبان ها هنگام معرفی های تهدیدها تکرار شد. اما در جلسه ای که دو ساعت پس از اظهارات اولیه و معرفی تهدیدها به طول انجامید، هیچ یک از سناتوران آمریکایی از مقامات امنیتی آمریکا سوالی درباره افغانستان نپرسیدند، که این خود علاقمندی بسیار کم آنان برای جنگ تقریبا 16 ساله افغانستان با حضور نزدیک به 15 هزار سرباز آمریکایی را نشان می دهد.
به نظر می رسد که هیچ چشم اندازی برای پایان این جنگ در حال حاضر وجود ندارد.
ماه گذشته یک گروه 800 نفری از سربازان آمریکایی برای ارتقای تلاش های آموزشی و مشوره دهی نیروهای امنیتی افغانستان وارد کشور شدند. از آغاز سال جاری میلادی تاکنون نیز، شمار هواپیماهای جنگنده و دیگر تجهیزات هوایی نیروهای آمریکایی در افغانستان افزایش یافته است.
اما با این وجود هنوز مشخص نیست، که آیا جنگی که در ماه اکتبر سال 2001 شروع شد، همچنان مطابق با استراتژی تعرضی دونالد ترامپ که هفت ماه پس از رسیدن به قدرتش اعلام کرده بود، پیش می رود و یا خیر. شاید با آغاز فصل بهار که درگیری ها عمدتا افزایش می یابد، بتوانیم چشم انداز واضح تری در خصوص موفقیت این استراتژی بدست آوریم. در طول زمستان، نیروهای آمریکایی و افغانستان بر منابع مالی طالبان یعنی کارخانه های تولید مواد مخدر تمرکز کرده بودند.
«آنتونی کودرزمن» یکی از ناظران نزدیک حضور نظامی آمریکا در افغانستان می گوید که دولت آمریکا تاکنون پیشرفت های خوبی در بخش ارتقای نیروهای امنیتی افغانستان و تاکتیک های نظامی بدست آورده، اما هیچ کاری در خصوص ثبات اجتماعی و سیاسی افغانستان نکرده است. این چالش خود را همزمان با برگزاری انتخابات پارلمانی که در نیمه اول سال 1397 تعیین شده، بیشتر نشان می دهد. (پیش تر اعلام شده بود که برگزاری انتخابات پارلمانی در 16 سرطان سال 1397 برگزار می گردد، اما به تازگی کمیسیون مستقل انتخابات از تاخیر سه ماهه در برگزاری این انتخابات خبر داده است.)
کودرزمن می افزاید: «دولت (آمریکا) نه تنها با وخامت اوضاع امنیتی (در افغانستان) مواجه است، بلکه هیچ استراتژی واضحی برای ثبات سیاسی، دولت داری و اقتصاد افغانستان ندارد.»
به گفته ی وی، نظامیان آمریکایی به یک «ماموریت غیرممکن» در افغانستان اعزام شده اند.
دولت ضعیف در کابل و افزایش فعالیت های شورشیانه گروه طالبان تنها مشکلات نظامیان آمریکایی نیست. آمریکا همچنین با آنچه جنرال جوزف ووتل از آن به عنوان دخالت های روسیه نیز یاد می کند، مواجه است.
جنرال ووتل ماه گذشته به سنای آمریکا گفت که مسکو با اغراق در خصوص حضور و فعالیت های گروه تروریستی داعش در افغانستان به دنبال تخریب دستاوردهای آمریکا و ناتو در افغانستان است و می خواهد این حضور را یک «ناکامی» نشان دهد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ماه اگست سال گذشته زمانی که از استراتژی جدیدش پرده برداشت، گفت که بدین پی برده است که مردم آمریکا از جنگ بدون پیروزی در افغانستان نگران هستند.
او گفت که پیش تر نظرش روی خروج از افغانستان بوده، اما پس از مشاوره با دستیارانش تصمیم گرفته تا نتیجه ای دوامدار و شرافتمندانه پس از خروج از افغانستان داشته باشد. بدین معنا که منابع بیشتری به جنگ اختصاص دهد، به فرماندهان نظامی صلاحیت و اختیارات بیشتری بدهد و تا هر زمانی که نیاز باشد در افغانستان بمانند.
«استفان بیدل» استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه جرج واشنگتن می گوید «علاقمندی نسبتا کم آمریکایی ها به جنگ به ترامپ اجازه مانور سیاسی می دهد تا هر گونه که دلش می خواهد جنگ را پیش ببرد، که لزوما این مکانیزم خوبی نیست.»
بیدل می افزاید: «تفکر این که یک دموکراسی میلیاردها دالر در سال هزینه می برد، جان انسان ها را می گیرد، و نمایندگان منتخب مردم به خواسته های مردم بی توجه اند، به نظرم مناسب نیست. نه تنها این موضوع مناسب نیست، بلکه عجیب هم نیست، زیرا کنگره آمریکا سال هاست که به این جنگ (جنگ افغانستان) به این دیده می نگرند و رفتار می کنند.»
ماه نوامبر سال گذشته، جنرال جان نیکلسون فرمانده نیروهای خارجی در افغانستان گفت که نیروهای افغان با حمایت آمریکا توانسته اند جریان جنگ را تغییر دهند. از آن زمان تاکنون، گروه طالبان چندین رشته حملات مرگبار انتحاری را در کابل و دیگر نقاط کشور راه اندازی کرده و شمار زیادی از غیرنظامیان را کشته است. نظامیان آمریکا در واکنش به این افزایش حملات تروریستی، آن را ناکامی طالبان عنوان کرده و گفته اند که طالبان نمی توانند مناطق بیشتری را به تصرف بگیرند.
(مقامات امنیتی اعلام کرده اند که روز گذشته ولسوالی اناردره در ولایت فراه بدست طالبان سقوط کرد.)
در همین حال «دان کوتس» رئیس اطلاعات ملی آمریکا روز سه شنبه به کمیته قوای مسلح سنای آمریکا گفت که خوش بینی کمتری نسبت به این جنگ دارد.
کوتس گفت: «ارزیابی های ما نشان می دهد که تصویر کلی امنیتی در سال پیش رو در افغانستان اوضاع وخیم تری خواهد داشت و کابل شاهد فعالیت های بیشر گروه طالبان خواهد بود. اما نیروهای امنیتی افغان همچنان کنترل بیشتری نسبت به گروه طالبان بر اراضی افغانستان خواهد داشت.»
«رابرت اشلی» رئیس سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا اما اظهارات متضادی ارائه کرد. او گفت که نیروهای امنیتی افغان در سال جاری پیش رو حملات تعرضی خود را افزایش می دهند، اما در عین حال پیش بینی می کند که گروه طالبان «ثبات افغانستان را تهدید، اطمینان عمومی را با انجام حملات تروریستی در شهرها کاهش داده و نفوذ خود را در مناطق روستایی افزایش خواهد داد.»