آقای بلخی، امروز (شنبه) هنگام امضای این توافقنامه گفت حدود یک میلیون مهاجر در پاکستان بصورت غیر قانونی زندگی می کنند که پس از گفتگوهای اخیر، حکومت پاکستان وعده سپرد تا در صورت امکان، حضور این مهاجران قانونی شود.
به گفته وزیر امور مهاجران، بر اساس این توافق، حکومت پاکستان 21 مرکز برای تثبیت هویت این مهاجران اختصاص می دهد و حکومت افغانستان نیز یک هیئت 100 نفری برای شناسایی مهاجرین فاقد مدارک به پاکستان اعزام خواهد کرد.
این مهاجرین بعد از شناسایی توسط هیئت افغانستانی، به مقام های پاکستانی معرفی می شوند تا مدارک مورد نیاز به آنان اعطا گردد.
همچنین در این مدت، جلسه سه جانبه ای بین کشورهای افغانستان، پاکستان و کمیساریای سازمان ملل متحد نیز برای مشخص شدن وضعیت مهاجران دارای مدرک برگزار شده بود.
بر اساس گفته های وزیر امور مهاجران، اعتبار مدارک پناهندگی مهاجران افغان تا آخر سپتامبر سال روان میلادی است که در این مورد نیز توافق های اولیه برای تمدید اعتبار مدارک مهاجران صورت گرفته است.
آقای بلخی گفت، در صورت نهایی شدن یک تفاهنامه سه جانبه دیگر، مدارک مهاجران افغان در پاکستان تا پایان سپتامبر 2017 تمدید خواهد شد.
آمارهای ارایه شده از سوی وزارت امور مهاجران نشان می دهد که حدود 1.5 میلیون مهاجر دارای کارت پناهندگی از کشور پاکستان است.
این جلسه ها در پیوند به اجلاسی که در ماه مارچ سال 2015 برگزار شده بود، دایر شده است. در آن اجلاس، مقام های پاکستانی از حکومت افغانستان خواسته بودند که زمینه بازگشت مهاجران افغان را فراهم کند.
وزیر امور مهاجران اظهار کرد، علیرغم توافق های صورت گرفته با کشورهای همسایه، حکومت مصمم است که زمیه بازگشت مهاجران افغان را فراهم کند.
از سوی دیگر، گمانه زنی هایی وجود دارد که حکومت پاکستان از مهاجران افغان به عنوان یک اهرم فشار بر حکومت افغانستان استفاده می کند.
عبدالقادر بلوچ، وزیر دولت در امور سرحدی اما می گوید، پاکستان هیچ وقت نخواسته است که از مهاجران به عنوان ابزار فشار علیه دولت مهاجرین استفاده کند.
آقای بلوچ گفت من ضمانت می کنم که چنین عملی صورت نگیرد.
گفتنی است که چندی پیش با حکومت ایران نیز توافق هایی بر سر تمدید و قانونمند شدن مهاجران افغان صورت گرفته بود.