تجمع شماری از زنان و متعلمان در کابل در اعتراض به بسته ماندن مکاتب دخترانه
شماری از متعلمان و فعالان مدنی زن که خود را عضو «جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی» می نامند مقابل مکتب دخترانه سیدالشهدا در غرب شهر کابل جمع شدند و نسبت به بسته ماندن مکاتب دخترانه به روی دختران بالاتر از صنف ششم اعتراض کردند.
مکتب دخترانه سیدالشهدا در غرب کابل در 18 ماه ثور سال گذشته خورشیدی شاهد یک رویداد مرگبار تروریستی بود که در آن دست کم 90 تن جان خود را از دست دادند و بیش از 200 تن دیگر زخمی شدند.
این زنان با تجمع مقابل این مکتب که به گفته آنها یادآور کسانی است که در راه و علم و دانش آموزی جان خود را از دست دادند، نسبت به تصمیم امارت اسلامی طالبان برای بسته نگه داشتن مکاتب دخترانه اعتراض کردند.
وزارت معارف امارت اسلامی طالبان علیرغم وعده های پیشین خود در اولین ساعات شروع سال تحصیلی در سوم حمل، با صدور اطلاعیه ای فوری مجددا دختران بالاتر از صنف ششم را از ادامه تحصیل منع کرد و تحصیل آنها را منوط به دستور رهبری طالبان پس از طراحی لباسی مناسب با رسم و رواج افغانی عنوان نمود.
این تصمیم طالبان واکنش گسترده داخلی و جهانی را در پی داشت.
این زنان پس از تجمع در مقابل مکتب دخترانه سیدالشهدا، قطعنامه ای نیز صادر کردند که متن کامل آن به شرح زیر می باشد.
بسمه تعالی
قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: طَلَبُ اَلْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ؛
پیامبر گرامی اسلام (ص) فرموده است: طلب علم بر هر مرد و زن مسلمان فرض است.
طوریکه می دانید طالبان، دختران را از ابتدایی ترین حقوق شان محروم کرده و به بهانه های مختلف، دروازههای مکاتب را بروی شان بسته و حقوق اساسی نیمی از پیکره جامعه را زیر پا کردهاند؛ لذا ما ضمن محکوم کردن محرومیت دختران از تحصیل موارد زیر را یادآور میشویم:
1- در دنیای امروز در هیچ کشورِ مسلمان دختران را از آموزش منع نمیکند؛ بلکه در صدد برقراری توازن در تحصیل بین دختر و پسر هستند. در میان کشورهای کاملا اسلامی، تونس، امارات متحده عربی و اندونیزیا دارای بالاترین میزان سواد زنان هستند که 96 درصد زنان در تونس، 92 درصد در اندونیزیا و 96 درصد در امارات باسواد هستند.
2- در تمام کشورها از تعلیم و تحصیل دختران در همه سطوح به شمول تحصیلات عالی حمایت میکنند. در حقیقت، درصد زنانی که در رشتههای ساینس، تکنولوژی، انجنیری و ریاضی تحصیل میکنند، در خاورمیانه نسبت به غرب بالاتر است. بطور مثال: در امارات ۷۰ درصد فارغان دانشگاه ها زنان هستند و همچنین ۵۶ درصد فارغان رشتههای ساینس، تکنولوژی، انجینیری و ریاضی در این کشور را نیز زنان تشکیل میدهند. در انستیتوت معتبر ساینس و تکنولوژی در شهر ابوظبی، ۶۰ درصد از فارغان را دختران تشکیل میدهند.
3- مصر نیز یکی از کشورهایی است که تعداد دختران نسبت به پسران در رشتههای مختلف تحصیلی بیشتر است. مثلا درصد دختران در رشته های تعلیم و تربیه ۷۲ درصد، علوم انسانی ۷۲ درصد، هنرها ۷۳ درصد، ساینس ۵۴ درصد و طب ۵۷ درصد است. در دانشگاه الازهر مصر که امروزه یکی از مهم ترین مراکز آموزشی اسلامی است، دختران از سال ۱۹۶۱ میلادی به این طرف در رشتههای مختلف علوم اسلامی و همچنین رشته های طب و انجنیری تحصیل کردهاند.
4- ما از حکومت سرپرست طالبان با جدیت میخواهیم که دروازههای مکاتب را بر روی دختران باز کنند و مانع تحصیل دختران نشوند، زیرا این عمل طالبان با هیچ منطقی سازگار نیست که دختران را از ابتداییترین حقوق انسانیشان محروم نمایند.
5- از عموم مردم افغانستان میخواهیم که از تحصیل دختران و بازگشایی مکاتب دخترانه حمایت و بر طالبان فشار وارد نمایند تا دروازه های مکاتب هرچه سریعتر بر روی دختران بازگشایی شود.
6- از جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری انتظار داریم که دختران مظلوم و تحت ستم افغانستان را تنها نگذارند و از آنها در راستای مبارزه برای احقاق حقوق شان، حمایت و طالبان را وادار نمایند که به زودترین فرصت ممکن، مکاتب دخترانه را بازگشایی نمایند.
7- ما دختران و زنان افغانستان، هرگز این ظلم آشکار را تحمل نخواهیم کرد و با تمام توان خود برای بازگشایی مکاتب دخترانه و حق تحصیل مان، مبارزه خواهیم کرد. طالبان نیز باید بدانند که دیگر با زور شلاق و سرکوب و زندانی کردن ما نمی توانند، صدای ما را خاموش نمایند و چاره ای جز تن دادن به مطالبات برحق و عدالتخواهانه ما نخواهند داشت.
جنبش زنان افغانستان برای عدالت و آزادی
تاریخ ۱۴۰۱/۱/۱۱