بلاهایی که خشکسالی بر سر باشندگان دایکندی آورده است
کمپاین نهال شانی در دایکندی برای “ایجاد محیط زیست سالم”، همه ساله چند روزمانده به نوروز آغاز می شود و تا اواسط ماه حمل/فروردین ادامه می یابد. در این مدت تعدادی از ادارات دولتی در همکاری با مردم، اقدام به غرس هزاران نهال مثمر و غیر مثمر در سراسر این ولایت می کنند. این کمپاین در سال جاری، بدلیل آنچه که “احتمال بروز خشکسالی در سال آینده” خوانده شده، در سطح کوچکتری راه اندازی شده است.
نورمحمد صداقت شهردار دایکندی در آغاز کمپاین نهال شانی بهاری در این ولایت گفت که این اداره تصمیم دارد تا در بهار پیش رو، نهال های کمتری غرس کند تا امکان مراقبت بهتر از آنها در صورت کمبود آب، وجود داشته باشد.
آقای صداقت افزود که در چند روز آینده، نزدیک به 1800 اصله نهال مختلف از سوی اداره شهرداری در نقاط مختلف مرکز دایکندی غرس خواهد شد
دایکندی از ولایت های کوهستانی در مرکز کشور است که اغلب در فصل زمستان، شاهد برفباری های سنگین است. در چند سال اخیر اما سطح بارندگی در این ولایت کاهش یافته و باشندگان بسیاری از مناطق آن خشکسالی را تجربه کرده اند. این امر از یک سو مانع گسترش فضای سبز شده و از سوی دیگر ساحات سبز از قبل ایجاد شده را متضرر کرده است.
با این حال مهدی موحدی رئیس زراعت و مالداری دایکندی می گوید که این اداره تمام تلاش خود را برای سرسبز کردن این ولایت به خرج می دهد:” در بهار پیش رو، در حدود پانزده هزار اصله نهال مختلف از سوی اداره زراعت و مالداری در نقاط مختلف دایکندی غرس خواهد شد”.
نگرانی دهقانان
آب و هوای دایکندی برای غرس چندین نوع نهال از جمله بادام که عمده ترین محصول زراعتی این ولایت را تشکیل می دهد مناسب است اما خشکسالی متواتر، بر علاوه کاهش سایر محصولات زراعتی، درختان بادام که به آب بسیار کمی نیاز دارند را نیز متاثر کرده است. در سال جاری خورشیدی، حاصلات بادام دایکندی در مقایسه با سال گذشته، ده درصد کاهش یافت. این موضوع، انگیزه غرس نهال و فعالیت های زراعتی را از دهقانان این ولایت نیز گرفته است.
حسین علی یکی از دهقانان نیلی مرکز دایکندی گفت:” در زمستان امسال در بسیاری از مناطق دایکندی برف زیادی نباریده است. خشکسالی در سال گذشته، بسیاری از دهقانان را متضرر کرده است و آنان نگرانند که مبادا در سال آینده نیز با مشکلات ناشی از کمبود آب مواجه شوند”.
با وجود این نگرانی ها، معصومه مرادی والی دایکندی اما می گوید که در زمینه تشویق باشندگان این ولایت به نهال شانی، تلاش می کند:” از تمام مردم دایکندی می خواهم که در نهال شانی بهاری سهم فعال بگیرند و حتا کودکان خود را برای غرس نهال تشویق کنند. برعلاوه خانواده ها، ادارات دولتی هم باید نهال غرس کنند تا بتوانند گامی در راستای سرسبزی این ولایت بردارند”.
خشکسالی در دایکندی؛ ولایتی که بیشتر از 90 درصد باشندگان آن زراعت پیشه هستند، مشکلات بزرگ دیگری را نیز به بار آورده است. کمبود آب آشامیدنی در برخی مواقع و کوچ دسته جمعی شمار زیادی از باشندگان مناطق مختلف این ولایت به سوی کلان شهرها، از نمونه های این مشکلات اند. با این وجود، مدیریت درست منابع آبی و ایجاد کانال های آبرسانی معیاری، تنها راه برون رفت از این مشکل خوانده شده است.