این قرارداد بین اکلیل حکیمی وزیر مالیه و باب سام رئیس بانک جهانی در افغانستان با حضور محمود بلیغ وزیر فواید عامه به امضاء رسید.
بر اساس این قرارداد، ترمیم شاهراه سالنگ و اعمار سرک درجه دو بین ولایت های بغلان و بامیان به طول 152 کیلومتر و بازسازی تونل سالنگ از مفاد اصلی این قرارداد است.
اکلیل حکیمی، وزیر مالیه با اظهار سپاس و قدردانی از حمایت بانک جهانی در قسمت تمویل چنین پروژه ها در کشور گفت: بازسازی زیربناها یک گام مهم جهت پیشرفت اقتصادی در افغانستان می باشد و پروسه تدارکاتی این پروژه با در نظر داشت شفافیت کامل صورت می گیرد.
محمود بلیغ، وزیر فواید عامه نیز در این مراسم گفت: “مرحله آماده سازی این پروژه نشان داد که وزارت فواید عامه نه تنها قادر به طرح چنین پروژه مهم است، بلکه ظرفیت تطبیق موثر آن را نیز دارد.”
آقای بلیغ افزود، همان طوریکه ما تطبیق و اجرای پروژه را آغاز کنیم، تمرکز ما بر این خواهد بود، تا اطمینان حاصل شود که مسیر راه سلسله کوه های هندوکش در همه فصول سال، حتی در جریان کار اعمار سرک بامیان- بغلان و بازسازی شاهراه سالنگ به روی ترافیک باز باشد.
رابرت سام رئیس بانک جهانی برای افغانستان نیز افزود: “ما امیدواریم که این پروژه جدید مردم افغانستان را کمک نماید تا از لحاظ اقتصادی توانمند شوند، تجارت و فعالیت های اقتصادی را هم به سطح ملی و بین المللی افزایش دهند.
آقای باب اضافه کرد، اتصال روستاها با شهرها و ولایات نقش کلیدی در ایجاد فرصت های کاری و تحرک اقتصادی دارد و همچنان از عناصر اساسی تلاش های دولت در کاهش فقر محسوب می شود.
شاهراه سالنگ در دهه ۱۹۶۰میلادی اعمار شد؛ این شاهراه بین ارتفاع ۲۵۰۰ و ۳۴۰۰ متر بالاتر از سطح بحر موقعیت دارد و یکی مهمترین و حیاتی ترین سرک های کشور به شمار می رود، زیرا ولایات شمالی افغانستان را، علاوه بر کشورهای آسیای مرکزی، با سایر نقاط کشور و فراتر از آن با کشورهای جنوب آسیا متصل می سازد.
بیش از ۹۰ فیصد حمل و نقل کالاها و تقریبا ۸۵ درصد عبور و مرور مسافران بین شهری توسط ترانسپورت جاده ای انجام می شود.
سرک های موجود کشور را به کشورهای همسایه همچو ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان وصل می نماید، اما این کشور هنوز هم با نبود زیربناهای ترانسپورتی از لحاظ مواصلات و دسترسی با مشکلات جدی روبرو است.
بر اساس گزارش ها تقریباَ ۶۳ درصد از جمعیت بیش از دو کیلومتر دور از سرک های فعال در تمام فصول سال می باشند. این مشکلات منجر به انزوای نسبی بخش های از کشور گردیده، و در نتیجه ادغام و تجارت منطقه ای و داخلی را متاثر ساخته است.
ولایت دایکندی از جمله ولایت های در کشور است که به سرک آسفالت برای رسیدن به کلان شهرها دسترسی ندارد.
1 دیدگاه