به ایفای نقش مولانا توسط دی کاپریو اعتراض شده است
دیوید فرانزونی که نگارش فیلمنامه گلادیاتور را در کارنامه خود دارد، در گفتوگویی با روزنامه گاردین گفته بود که امیدوار است با چنین انتخابی «چهرهنگاری کلیشهای شخصیتهای مسلمان در سینمای غرب» را به چالش بکشد.
فرانزونی و استیون جول براون، تهیهکننده سینما، تصمیم دارند که از دیکاپریو برای بازی در نقش مولانا و رابرت دانی جونیور برای بازی در نقش شمس تبریزی استفاده کنند و احتمالا ساخت فیلم را سال آینده میلادی آغاز خواهند کرد.
با وجود آن که ساخت چنین فیلمی بر اساس زندگی شاعری که اشعارش به دهها زبان زنده دنیا ترجمه شده و در فهرست بهترین آثار ادبی خوانندگان غربی قرار دارد، مورد استقبال بسیار واقع شده، اما استفاده از بازیگری سفید، با چشم و موی روشن به جای شخصیتی زاده شده در (بلخ) افغانستان کنونی یا انتقادات بسیاری برانگیخته است.
این انتقادات مسبوق به سابقه است و پیشتر در موارد مشابه دیگری نیز به سینمای هالیوود وارد شده بود.
فقدان گوناگونی نژادی در فیلمهای هالیوودی بیش از پیش در سال جاری میلادی در مراسم اسکار خود را نشان داد که تمامی نامزدهای دریافت بهترین نقش اول مرد یا زن سفیدپوست بودند و میانشان هیچ رنگینپوستی وجود نداشت، رویدادی که منتقدان آن را سفیدسازی نامیدند.
پیش از انتقاد از بازی لئو دیکاپریو در نقش شاعری فارسیزبان و زادهی افغانستان، موارد مشابه دیگر نیز پیش آمده بود.
حدود دو ماه پیش، کمپانیهای پارامونت و دریموورکز اعلام کردند که از اسکارلت جوهانسون در نقش موتوکو کوساناگی، از شخصیتهای مهم یک داستان مصور ژاپنی در فیلم «روح در پوسته» استفاده خواهند کرد.
این خبر نیز مورد انتقاد بسیاری واقع شد که میگفتند چرا باید زنی سفیدپوست نقش قهرمانی ژاپنی را بازی کند و آیا سینمای شرق آسیا و نژاد آسیایی، ابرستارهای ندارد که بتواند این نقش را بازی کند؟
مورد دیگر استفاده از تیلدا سوئینتون، بازیگر انگلیسی/ اسکاتلندی، در نقش عارفی تبتی بود. به این لیست بازی زوئی سالدانا در نقش نینا سیمون، خواننده آمریکایی محبوب را هم میتوان اضافه کرد.
اما پیش از لئو دیکاپریو، جیک گیلنهال نیز با بازی در فیلم «شاهزاده ایرانی» با انتقاداتی مشابه روبهرو شده بود، بازیگری سفید و بور که با موهای رنگ شده خود نقش شاهزادهای از خاورمیانه را ایفا میکرد.
در شبکه اجتماعی توییتر نیز این خبر موجی از واکنشها را برانگیخته است و یکی از کاربران این شبکه نوشته است که هالیوود گریزی از سفیدسازی مولانا ندارد، چرا که اگر مولانا این روزها بود پشت درهای امنیتی فرودگاههای آمریکا میماند.
Radiofarda#