امریکا نماینده ویژه برای زنان و اقلیت ها در افغانستان تعیین می کند
روز گذشته جلسه پرسش و پاسخ با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در کمیته روابط خارجی مجلس سنا برگزار شد. این جلسه خروج و مدیریت خروج از افغانستان را بررسی میکرد. آقای بلینکن گفت که در نظر دارد نماینده ویژه در امور زنان و اقلیتها برای افغانستان معرفی کند.
روشن نیست چه کسی و چه زمانی به این سمت گماشته خواهد شد.
سناتور دموکرات جین شهین، در جلسه پرسش و پاسخ آقای بلینکن، با اظهار ناراحتی از وضعیت زنان در افغانستان گفت که چندین بار به مایک پومپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا، گفته بودند که باید برای زنهای افغان در میز مذاکرات جایی در نظر گرفت اما دولت آقای ترامپ در این زمینه کاری نکرد.
در گذشته آمریکا، در کنار سفیر این کشور در افغانستان، زلمی خلیلزاد را به عنوان نماینده ویژه در امور صلح فرستاده بود.
گروه طالبان گفتهاند که آنها حقوق زنان را در قالب شریعت اسلام رعایت خواهند کرد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان و معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه در نخستین نشستاش با رسانهها گفت که زنان نیمی از جامعه هستند و حق تحصیل و اشتغال خواهند داشت.
اما زمانی که گروه طالبان کابینه موقت خود را به رهبری محمد حسن آخوند اعلام کردند، وزارت امور زنان حذف و وزارت امر به معروف و نهی از منکر احیا شده بود. همچنین در روزهای گذشته، گروه طالبان کلاسهای درسی دختران و پسران را از هم جدا کردند.
با آنکه شبکههای خصوصی رسانهها هنوز مجریان زن دارند، ولی به زنان کارمند در ادارات دولتی گفته شده که تا امر ثانی به اداره نیایند.
وضعیت حقوقی و مدنی زنان از نگرانیهای عمده جامعه جهانی است. کشورهایی مانند بریتانیا و شماری در اتحادیه اروپا رعایت حقوق زنان را پیششرط روابط احتمالی خود با گروه طالبان اعلام کردهاند.
از زمان به قدرت رسیدن گروه طالبان یک ماه میگذرد. طالبان در یک ماه گذشته شاهد اعتراضهای مدنی متعددی بودهاند. زنان در کابل، هرات، مزار شریف و شماری دیگری از شهرها پیگیر حقوق ابتدایی مانند حق تحصیل، حق کار و حق فعالیتهای مدنی شدند.
با افزایش جنگ در پنجشیر، شمار زیادی در کابل در اعتراض به محاصره اقتصادی پنجشیر و کشته شدن غیر نظامیان در این ولایت به خیابانها آمدند.
در همین حال، شماری از زنان که لباسهای سیاه به تن داشتند و چهرههایشان پوشیده بود، در حمایت از گروه طالبان و قوانین آن راهپیمایی کردهاند.