اتمر: بهانه ای برای عدم آغاز مذاکرات بین الافغانی باقی نمانده است
وزارت امور خارجه میگوید همه کشورهای منطقه و جهان خواستار برگزاری فوری مذاکرات بینالافغانیاند و از آنجایی که زندانیان طالب آزاد شدهاند، هیچ بهانهای برای تأخیر در آغاز این مذاکرات وجود ندارد.
محمدحنیف اتمر، سرپرست وزارت امور خارجه روز پنجشنبه، بیستوششم سرطان در یک نشست خبری گفت، کشورهای منطقه و جهان به این باور دارند که نرخ جنگ برای مردم افغانستان و جهان بلند رفته و همین اکنون به این اجماع رسیدهاند که برقراری صلح میتواند به همان میزان برای همه سودمند باشد.
وی افزود کشورهای حاضر در نشست منطقهای و بینالمللی تقویت اجماع صلح «مراتب انزجارشان» از ادامه خشونتها را ابراز کرده و معتقد اند که ادامه خشونتها با توجه به «صداقت حکومت» در رهایی زندانیان، توجیهپذیر نیست.
آقای اتمر گفت کشورهای منطقه و جهان خواستار کاهش خشونتها و برقراری آتشبس بشری برای مبارزه با ویروس کرونا شده و بر حمایت طرفهای جنگ برای تامین آتشبس تاکید کردهاند.
به گفته سرپرست وزارت امور خارجه، افرادی که بر جنگ تاکید دارند، با «اجماع محکم و توانمند» بینالمللی روبهرو شده و به گونهی همزمان مورد نفرت و انزجار شهروندان افغان و جهانیان قرار گرفتهاند.
در همین حال، سرپرست وزارت امور خارجه از «ارزشهای ۱۹ ساله» به عنوان جز سازشناپذیر در مذاکرات یاد میکند.
حنیف اتمر تصریح کرد کشورهای منطقه و جهان بر حفظ دستآوردهای ۱۹ ساله در کشور تاکید کرده و خواستار گسترش و پیشرفت این دستآوردها شدهاند. وی همچنان افزود که کشورهای منطقه و جهان از دورنمای حکومت که حفظ جمهوری اسلامی متکی بر قانون اساسی است، حمایت کردند.
به گفته او، این پیشرفتها دقیق همان پیشرفتهایی است که در قانون اساسی تذکره یافته است. آقای اتمر از حقوق بشری، حقوق زنان، ارزشهای مردمسالاری و حاکمیت قانون به عنوان مواردی یاد کرد که جامعه بینالمللی بر آن تاکید کرده و به باور وی، در هیچ نوع مذاکره و تلاش مورد «هیچگونه سازش» قرار نخواهد گرفت.
سرپرست وزارت امور خارجه گفت که حکومت در تلاش است تا در همکاری با سایر کشورها، رضایت گروه طالبان را حاصل کرده و به اجماعی دست یابد که بتواند برگزاری مذاکرات و حمایت منطقه و جهان را یقینی سازد.
آقای اتمر در ادامه تصریح کرد جامعهی جهانی بر صلح و تحقق موافقتنامه آن در آینده تاکید کرده و برای حمایت از صلح عادلانه و پایدار، خواستار ادامه مشورهها پیرامون این موضوعات شده است.
به گفته سرپرست وزارت امور خارجه، ۱۲ کشور، از جمله تاجیکستان، ازبیکستان، ترکمنستان، ایران، چین، روسیه، ترکیه، قطر، اندونیزیا، جاپان، ناروی و جرمنی برای میزبانی از مذاکرات بینالافغانی ابراز آمادگی کردهاند.
وی هر چند تایید کرد که نشست آغازین این مذاکرات در قطر برگزار خواهد شد، اما در ادامه گفت که هنوز مشورتها روی ادامه این مذاکرات در سایر کشورها صورت نگرفته است. پیشتر گروه طالبان تصریح کرده بودند که مذاکرات به شکل دورهای در همه کشورهای برگزار میشود.
وزارت امور خارجه در حالی از اجماع منطقهای و بینالمللی برای آغاز فوری مذاکرات بینالافغانی خبر میدهد که روند تبادله زندانیان در روزهای اخیر با وجود تسریع یافتن، پرچالش دنبال میشود.
هر چند حکومت نزدیک به چهار هزار و ۴۰۰ زندانی طالب را از زندانها آزاد کرده، اما بر رها نکردن ۵۹۲ زندانیای که «جرایم جدی» دارند، تاکید میکند.
شورای امنیت ملی به تازهگی از گروه طالبان خواسته که فهرست تازه ۵۹۲ زندانیشان را بفرستند تا سایر زندانیان این گروه از زندانها آزاد شوند. گفتنی است که بر اساس آمارها، حدود ۱۳ هزار زندانی طالب در زندانهای حکومت نگهداری میکردند که هم اکنون نزدیک به چهار هزار و ۴۰۰ تنشان آزاد شدهاند.
طالبان اما گفتهاند در صورت آزاد نشدن پنج هزار زندانیشان وارد مذاکرات بینالافغانی نمیشوند. این گروه پس از این همهگانی شدن تصمیمشان، حملات گستردهای را تنظیم کرده و از حکومت خواستند که روند رهایی زندانیان را هرچه زودتر تکمیل کند.
گفتنی است که بر اساس آمارهای ارایهشده از سوی طالبان، تاکنون بیش از ۸۰۰ زندانی حکومت را از زندانها آزاد شدهاند.