تروریزم هنوز در افغانستان ریشه کن نشده است
18 سال از وقوع حملات تروریستی شبکه القاعده بر دو ساختمان مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک امریکا موسوم به “واقعه یازدهم سپتامبر” و آغاز ماموریت مبارزه با تروریزم امریکا و متحدانش در افغانستان میگذرد.
این حمله که دست کم چهار هزار تن از شهروندان امریکا قربانی گرفت، باعث شد ارتش ایالات متحده و ناتو با مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد به افغانستان حمله کرده و رژیم طالبان -که به پناه دادن رهبر و اعضای شبکهی القاعده متهم بود- را ساقط کند.
با گذشت 18 سال از “واقعه تروریستی یازدهم سپتامبر” در گرماگرم خروج نیروهای خارجی از افغانستان، آگاهان سیاسی کشور بر این باور اند که ماموریت مبارزه با تروریزم امریکا و متحدانش در کشور موفق نبوده و خطر رشد تروریزم در افغانستان به صورت کامل برطرف نشده است.
داکتر جعفر مهدوی آگاه و فعال سیاسی و عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان به خبرگزاری جمهور گفت، با ابهامی که در پروسه صلح امریکا با طالبان پس از لغو این پروسه از سوی ترامپ به میان آمده، احتمال خروج غیر مسوولانه نیروهای خارجی و فرو رفتن کشور به کام تروریزم و جنگهای فرقهای وجود دارد.
آقای مهدوی گفت امریکا و جامعه جهانی در چوکات ماموریت مبارزه با تروریزم در کشور که مستلزم برقراری ثبات در افغانستان بود، موفق عمل نکردهاند از این رو شهروندان افغانستان اخیرا حضور نیروهای خارجی را عامل دوام خشونت در کشور تلقی میکنند.
او اضافه کرد یک نگرانی جدیتر بین شهروندان در حال رشد است که ایالات متحده امریکا ممکن است، برخلاف آنچه که خود ماموریت جنگی اش را “مبارزه با تروریزم در افغانستان” عنوان میکند، شبکههای تروریستی را با هدف ایجاد تهدیدهای امنیتی علیه رقبای شرقیاش در کشور رشد دهد.
به گفته او، در آن صورت احتمال رشد خطر تروریزم در افغانستان قویتر از گذشته مطرح خواهد بود.
این عضو پیشین مجلس نمایندگان تاکید کرد که ایالات متحده امریکا اگر در ماموریت اعلامیاش مبنی بر مبارزه با تروریزم در افغانستان صادق است باید گفتگوهای صلحِ لغو اعلام شدهاش با مهمترین گروه جنگی در افغانستان”طالبان” را از سر گیرد.
گفتگوهای صلح نماینده ویژه امریکا با نمایندگان گروه طالبان در قطر پس از 9 ماه در آستانه امضای یک توافقنامه بین دو جانب از سوی رییس جمهور امریکا لغو اعلام شد؛ این گفتگوها امیدواری از ختم جنگ و ایجاد یک نظامی سیاسی همه شمول را در افغانستان شدت بخشیده بود.
همچنان ودیر صافی استاد دانشگاه و آگاه مسائل سیاسی نیز نسبت به پیدایش یک راه حل سیاسی در چوکات گفتگوهای صلح لغو اعلام شدهی امریکا و گروه طالبان -که انتظارمیرود از سرگرفته شود- ابراز ناامیدی کرده، افزود احتمال میرود ایالات متحده امریکا آنگونه که اخیرا اعلام کرده عزم خروج زود هنگام از افغانستان را نداشته باشد.
او با اشاره به ماموریت مبارزه با تروریزم امریکا در افغانستان- چیزیکه مهمترین عامل حضور نیروهای خارجی در افغانستان گفته میشود- این ماموریت را پس از 18 سال به دلیل بی توجهی ایالات متحده به لانههای امن و منابع تمویل و رشد تروریزم در بیرون از خاک افغانستان، ناکام خواند.
وی اضافه کرد که دولت امریکا سالها پس از آغاز ماموریتش مبنی بر مبارزه با تروریزم در جنوب آسیا، پس از کشتن اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده به این باور شد که خطر تروریزم در جهان برطرف شده اما در حال حاضر هزاران ترورییست خطرناکتر از بن لادن با استفاده از زمینههای رشد هراس افگنی در پاکستان، در حال رشد هستند که تهدیدهای به مراتب بزرگتر را متوجه کشورها خواهند کرد.
آقای صافی با ارایه یک فرضیه دیگر مبنی بر خروج غیر مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان، علیالرغم ناکامی ماموریت مبارزه با تروریزم ایالات متحده در جنوب آسیا- آنگونه که هرازگاهی دونالد ترامپ عنوان میکند- از آغاز دوباره جنگهای فرقهای در افغانستان و تبدیل دوباره شبکههای تروریستی به یک تهدید بر حال جهانی ابراز نگرانی کرد.
به باور این آگاه سیاسی، جنگهای داخلی دهه 90 افغانستان، رشد رژیم طالبان و بدل شدن کشور به پایگاه تروریزم نیز در نتیجه بیتوجهی امریکا به بحران کشور و واگذاری افغانستان به بازیگران مسلح محلی رخ داد.
جنگهای داخلی دهه 90 میلادی خشونتبارترین جنگهای جنگهای نامنظم چند دههی اخیر افغانستان تلقی میشود که به کشته و زخمی شدن صدها هزار غیر نظامی و آوارگی نزدیک به نیمی از جمعیت کشور به بیرون مرزها منجر شد.